Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur lär jag hästen att göra galoppombyte i språnget?

Hej,

Jag rider en häst på elva år. Han är ett svenskt halvblod och är ganska stor. Jag rider dressyr på honom och nu vill jag lära honom galoppombyte. Vi kan enkla byten.
Men hur får jag honom att göra galoppombyte i språnget? Jag är väl inte heller jättehaj på hur man gör, när vi har försökt några gånger blir det bara korsgalopp, Varför?

Tack på förhand!
/Engan


Nina Bengtssons svar:

Hej!

När man ska lära hästen att byta galopp är det viktigt att ha hjälp av någon erfaren som antingen kan sitta upp eller stå på marken och hjälpa till. Förmodligen har din häst blivit befäst i förvänd galopp och har därför inte fått träna tanken att den kan göra galoppombyten. Det i kombination med att du själv inte har någon rutin gör det ännu viktigare med hjälp.

Det är helt rätt att först träna enkla byten. När du sedan ska börja byta galopp finns det lite olika vägar på ridbanan som är att föredra. Själv börjar jag alltid på en vanlig, lång diagonal. Jag tycker att det faller sig naturligt att byta galopp i samband med att jag byter varv.

Försök att lägga bytet på rak linje på diagonalen. Byt INTE genom att kasta om när du kommer till hörnet. Galoppombyte ska ske på hjälpen och i balans för att bli bra. Du kan också prova att rida förvänd galopp på fyrkanten och när du har en bra känsla - byta till rätt galopp.

I början kommer din häst förmodligen inte att förstå vad den ska göra. Du kan behöva förstärka din hjälp med ett spö. Ha spöet i "gamla" galoppsidans hand, det vill säga ska du byta från vänster till höger ska du ha spöet i vänster hand. Detta för att spöet ska hjälpa till att förstärka din byteshjälp som är gamla galoppsidans skänkel.

Det är viktigt att du inte låter hästen springa fortare när du vill byta. Lugn, lite rapp och bärig galopp är det som gäller genom bytet. Om hästen inte byter är det bättre att du gör om några gånger för att ge den en chans att förstå. Det är alltför många som kastar om och jagar sina hästar när det är dags för byten. Detta gör att hästen tappar balansen och det tycker den är obehagligt.

Jag tror att du har för "dålig" galopp i din häst inför bytena. Det vill till att hästen har lite "pjong" och studs i galoppen för att kunna byta. Du måste också ha din häst känslig för hjälperna i allmänhet, det vill säga att i allt jobb ska din häst reagera på lätta hjälper. Några andra saker att tänka på är att ha hästen lika på båda tyglar, loss i nya galoppsidan och med sug på blivande yttertygeln.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.