Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur lär jag hästen att göra galoppombyte i språnget?

Hej,

Jag rider en häst på elva år. Han är ett svenskt halvblod och är ganska stor. Jag rider dressyr på honom och nu vill jag lära honom galoppombyte. Vi kan enkla byten.
Men hur får jag honom att göra galoppombyte i språnget? Jag är väl inte heller jättehaj på hur man gör, när vi har försökt några gånger blir det bara korsgalopp, Varför?

Tack på förhand!
/Engan


Nina Bengtssons svar:

Hej!

När man ska lära hästen att byta galopp är det viktigt att ha hjälp av någon erfaren som antingen kan sitta upp eller stå på marken och hjälpa till. Förmodligen har din häst blivit befäst i förvänd galopp och har därför inte fått träna tanken att den kan göra galoppombyten. Det i kombination med att du själv inte har någon rutin gör det ännu viktigare med hjälp.

Det är helt rätt att först träna enkla byten. När du sedan ska börja byta galopp finns det lite olika vägar på ridbanan som är att föredra. Själv börjar jag alltid på en vanlig, lång diagonal. Jag tycker att det faller sig naturligt att byta galopp i samband med att jag byter varv.

Försök att lägga bytet på rak linje på diagonalen. Byt INTE genom att kasta om när du kommer till hörnet. Galoppombyte ska ske på hjälpen och i balans för att bli bra. Du kan också prova att rida förvänd galopp på fyrkanten och när du har en bra känsla - byta till rätt galopp.

I början kommer din häst förmodligen inte att förstå vad den ska göra. Du kan behöva förstärka din hjälp med ett spö. Ha spöet i "gamla" galoppsidans hand, det vill säga ska du byta från vänster till höger ska du ha spöet i vänster hand. Detta för att spöet ska hjälpa till att förstärka din byteshjälp som är gamla galoppsidans skänkel.

Det är viktigt att du inte låter hästen springa fortare när du vill byta. Lugn, lite rapp och bärig galopp är det som gäller genom bytet. Om hästen inte byter är det bättre att du gör om några gånger för att ge den en chans att förstå. Det är alltför många som kastar om och jagar sina hästar när det är dags för byten. Detta gör att hästen tappar balansen och det tycker den är obehagligt.

Jag tror att du har för "dålig" galopp i din häst inför bytena. Det vill till att hästen har lite "pjong" och studs i galoppen för att kunna byta. Du måste också ha din häst känslig för hjälperna i allmänhet, det vill säga att i allt jobb ska din häst reagera på lätta hjälper. Några andra saker att tänka på är att ha hästen lika på båda tyglar, loss i nya galoppsidan och med sug på blivande yttertygeln.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar