Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur rakrikta vinglig unghäst?

Jag har en SWB-fyraåring som jag siktar på att utbilda hela vägen själv. Just nu är mycket fokus på rakriktning och på att få henne att spåra. Har du någon bra övning? Det hela hänger ju på framåtbjudningen, den är det inget fel på men det känns som att vi båda spänner oss när vi lämnar spåret för att rida på kvartslinjer rakt fram till exempel. Kan du hjälpa oss?

Nina Bengtssons svar:

Hej!
Den unga hästen är av naturen lite vinglig,speciellt de som är mjuka i kroppen och har stor gång. När vi då sätter oss upp på hästen blir vi en belastning och är ett störande moment. En gång hörde jag en beskrivning som jag tycker är väldigt talande: "Tänk att du har en ryggsäck på dig och i den har du en halvstor apa. Vilken skillnad är det inte om apan mjukt håller om dig och är lugn och stilla eller om apan krampar, spänner sig eller hoppar runt."
Vi är den apan varje dag på våra hästars ryggar.
När du känner att du spänner dig var noga med att andas. Du kan göra andningsövningar hemma som du sen använder i ridningen. Det finns säkert övningar på youtube om du söker på yoga-andning. Vi påverkar våra hästar mer än vi kan förstå så även om du känner dig ovan så det är bara att prova.

En tränare från min ungdom, Henrik Johansen, uttrycker sig väldigt väl:  att vi inte kan rakrikta hästen, det kan den bara göra själv, men vi kan arbeta med hästen på ett sätt som gör att den känner ett naturligt behov av att rakrikta sig.
Lite övningar som är bra för unghästens rakriktning:
# vanlig enkel uteridning med trav och galopp på vägar ute. Gärna med en trygg kamrat framför. Stärker och skapar framåtbjudning.
# cavalettiträning. Skapar styrka.
# rida utmed långsidan och tänka en nyans av bogen in. Skapar naturliga förutsättningar för hästen att bära upp sig på båda sina bakben.
# rid innanför spåret, trava rakt i ett friskt tempo, lägg en stor volt i något lugnare tempo och när du går ur volten rider du framåt igen i friskt men balanserat tempo. Detta skapar bjudning.

Framåtbjudning är oerhört viktigt för rakriktning. Du kan jämföra med att cykla. Det är lätt men när du kommer ner i för långsamt tempo börjar det vingla. Jag vill INTE att du ska jaga runt din häst i obalanserad slängtrav men försök lär dig vilket tempo som är balanserat och ändå framåt för din häst. När du hittat det matar du på där, sitter still och andas lugnt.
Lycka till!
ps. Det tar tid att utbilda en häst så misströsta inte om det känns extra vingligt vissa dagar.OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar