Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur rider jag ungponnyn som blivit stark och hård i munnen?

Hej!
 
Jag har en ponny på fem år som alltid har varit lätt att rida, men som normalt har haft svårt att hålla formen i trav och i galopp. Hon har aldrig varit tung eller stark i munnen.
 
Men nu, efter hennes vila på 3,5 vecka, har hon förändrats enormt. Hon har delvis mognat men jag känner även att jag knappt klarar av att rida henne. Hon är så sjukt stark, kör huvudet i luften, biter tag i bettet, är jättesvår att få att gå i form och att lyssna på mina hjälper.
 
Någon sa att hon har börjat sätta hörntänder och en annan sa att jag skulle byta bett (rider på ett tvådelat gummibett med d-ringar). En tredje sa att jag inte skulle göra någonting. Men jag kan verkligen inte ha det så här, träningarna har inte börjat ännu och jag har ändå inte fått hjälp av tränaren när jag har behövt det. Vad ska jag göra? Jag tycker inte alls att det är kul att rida henne längre. Snälla hjälp mig!
 
/Frida

Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Börja med att låta en veterinär kontrollera hästens tänder. Sedan tycker jag att du ska skaffa ett enkelt tredelat metallbett i stället för ditt gummibett. Ibland kan d-ringar ge hästen större chans att lägga sig på och dra i bettet, så se till att du har rörliga ringar.
 
Jag tycker att du ska satsa på att ta intensiv hjälp under en period. Försök att hitta någon som är duktig på att rida och som kan hjälpa dig med hästen, kanske några dagar i veckan. Din ponny är så ung att det känns viktigt att bryta mönstret nu, att hon vänjer sig av med sina olater snarast.
 
Du kan som komplement jobba henne med tömkörning eller longering från marken. Hon behöver träna på att vara eftergiven, det vill säga acceptera bettet och gå på tygeln. Det kan även tränas från marken. 
När du rider kan du prova att sätta på en så kallad gummisnodd. Den kan hjälpa dig att få en stadigare form och då blir det lättare för dig att påverka henne.
  
Om du tycker om din häst finns ingen annan väg än att se till att du får bra hjälp.
 
Lycka till! 
Nina

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar