Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur rider man egentligen en öppna?

Hej!

Skulle du på ett enkelt sätt kunna förklara hur man rider öppna? Jag har ridit i många år och är väl på god amatörnivå, men just öppna är min akilleshäl. Jag vet hur det ska se ut, emellanåt lyckas jag nästan få till det, men oftast låser det sig på något sätt.

Jag brukar börja med halvhalt före hörnet, hålla kvar ställningen efter hörnet och leda in framdelen. Så långt allt väl, men sedan låser det sig. Innerskänkeln håller jag långt fram för att forma hästen och samtidigt försöka verka lätt sidförande. Ytterskänkeln håller jag långt bak för att behålla böjningen. Jag tror att jag ska leda med yttertygeln i hästens rörelseriktning.

Men det brukar sluta med att hästen nästan blir rak eller till och med nästan utåtställd och inte flyttar sig i sidled längs med spåret. Antingen väger det över åt skänkelvikning undan för ytterskänkeln (det vill säga helt fel håll!) eller så fortsätter vi rakt fram längs med långsidan, men ofta ett steg innanför spåret. Och vid det laget har jag fått en halvmeter mellan händerna och kramp i hela kroppen.

Vad gör jag?? Och vad göra?!
/Smått frustrerad Barbro


Nina Bengtssons svar:

Hej,

Oj, oj, oj, det låter inte lätt när du förklarar:).
Vet du, jag tror helt enkelt att du överarbetar rörelsen samt inte har din häst tillräckligt lösgjord. Jag vill att du tänker på några saker när du tränar i fortsättningen...

1/ Arbeta din häst väl genom kroppen i en bra form till vardags. Känn att hästen är mjuk i båda sidor och att du kan rida ut den på yttertygeln. Detta ska kunna göras enkelt och avspänt. Ta hjälp om du får problem här.

2/ Träna på att böja och ställa hästen i halsen utan att tvära. Det vill säga jag vill att du ska kunna rida med rak kropp på hästen och böjd hals. Följ långsidan ner och kontrollera att hästen inte går inåt när du böjer. Samma sak här, använd så lite hjälper som möjligt. Känn att hästen verkligen ger efter och blir mjuk i böjningen. Det kan vara lite svårt i början. Om hästen är van att hålla balansen i halsen så kan den hålla emot en del. Börja lugnt i skritt.

3/ Tänk på att tvära lite. Gör inte för mycket tvärning, det är ett vanligt fel, och gör det bara svårare för hästen. Tänk också på att bara ha en svag böjning i halsen. Det är lika vanligt att ryttaren förböjer halsen.

4/ Se till att hästen flyttar sig undan din skänkel. Träna gärna skänkelvikning på långsidan med lite tvärning. Du ska kunna sitta med normal handställning och endast krama i tygeln för att ställa och förhålla. Hästen ska lätt och villigt dansa åt sidan.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar