Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur ska jag lägga upp mina träningspass?


Publicerat: 2006-09-18
Hej!

Jag har lite funderingar kring utbildning och träning av hästar i största allmänhet. Jag känner att jag ibland blir lite för "nötande" i mitt dressyrpass och får en känsla av att jag försöker lyckas med fler saker och övningar i ett och samma pass än vad som är givande, i alla fall för hästen.

Har förstått (hoppas jag) den stora betydelsen av variation, lösgörande arbete, gas, broms och att hästen flyttar undan för skänkeln. Men hur skall jag lägga upp mitt/mina ridpass när jag vill förbättra något eller lära in något nytt?

MVH
Camilla


Nina Bengtssons svar:

Hej Camilla!

Hur ryttaren bör lägga upp sitt träningspass styrs av flera faktorer. Här tar jag upp några punkter som jag tycker är viktiga:

1. Vilken typ av häst som är under utbildning
Med sega, svårstimulerade hästar försöker jag vara "rapp" i huvudet och ha ett varierande upplägg. Heta hästar kan må bra av ett lite mer "nötande" träningspass, det vill säga jag kan sitta på exempelvis fyrkanten och trava i samma tempo flera varv och bara försöka få hästen att slå sig till ro för att den ska lära sig att koppla av.
Om vi jämför med oss själva så är det ju stor skillnad på hur stämningar och musik påverkar oss, till exempel gympapassets discodunk kontra mer entonig flöjtmusik i meditationscentret. Ryttaren kan påverka hästen (mer än vad vi ibland tänker på) med sin ridning.

2. Hur mår du?
Känn efter hur du mår innan du rider. Ditt humör påverkar hästen. Har du haft en jobbig dag eller till exempel har ont i huvudet kanske det är bättre att tillåta sig att ta ett lugnare pass eller till och med ta en tur i skogen. Det är vårt ansvar som ryttare att inte låta vårt humör gå ut över hästen och därför gäller det att tänka efter före. Ibland är man inte den perfekta ryttaren mentalt och det är bara mänskligt! Gör då något lättsamt med din häst.

3. Vad har ni gjort dagarna innan och vad är på gång?
Om min häst vilat och skrittat en helg för att jag har varit bortrest börjar jag alltid träningsveckan med en "jogging-dag". För unghästen kan det vara skritt och trav på volter och fyrkantsspår. För Grand Prix-hästen innebär det till exempel enkla skolor, byten och en miljon övergångar!
På samma sätt försöker jag även se framåt. Om jag till exempel ska träna eller tävla dagen efter så fokuserar jag på lösgörande gymnastikarbete dagen innan. Jag vill komma in på banan eller till träningen med en harmonisk lösgjord häst som kan prestera sitt allra bästa.

4. Underlag och hälsostatus
Andra saker som påverkar är till exempel underlag, det vill säga var du tränar någonstans, och eventuell konvalescens hos hästen, det vill säga om den varit skadad.
Om jag ska lära in något nytt försöker jag oftast "baka" in det i det lösgörande arbetet. Jag vill att det nya ska falla sig naturligt och att det inte ska uppstå en "triggad" situation. Leka fram olika rörelser är ett bra uttryck!
Jag försöker inte ställa för stora krav. Om till exempel min fyraåring ska lära sig skänkelvikning så är jag nöjd om den går lite åt sidan i balans till att börja med, även om det är med släpande bakdel och knappt någon tvärning. Sedan är det upprepade repetitioner och konsekvens som utvecklar rörelsen.

Inlärning av något nytt
Vad gäller inlärning av galoppombyten har jag personligen ett litet annat upplägg. Jag väljer ofta att bara göra ett eller två byten men kanske varje dag under en period. Då hinner hästen inte bli het och får chans att smälta sin inlärning. Byten är ju en rörelse som alltid gör hästen lite förvirrad under någon period av inlärningen. Oftast brukar det börja bra men efter ett tag börjar hästen tänka själv och ladda för att byta. Om ryttaren då inte gör för många byten är också förutsättningarna bättre för hästen att hålla sig lugn.

Detta ser jag som ett problem ute i landet. Många ryttare har inte rutin i att lära hästen byta galopp. Då blir det att man inte kan träna lite varje dag utan den dagen i veckan som ryttaren har träningshjälp skall alla byten göras under ett pass. Här gäller det att i samråd med sin tränare hitta ett bra upplägg.

Det gäller att vara lyhörd för sin häst. Den kan komma in i perioder där den spänner sig för det nya. Då lägger jag det oftast åt sidan några dagar för att ge lite andrum. Ryttaren måste kunna känna skillnad på OVILJA och OFÖRMÅGA. Där skiljs agnarna från vetet vad gäller skickliga hästutbildare.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet