Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur ska man lugna ner en känslig häst?

Hej!
 
Jag har ett importerat sto, f-00, utan känd historia. Jag har ägt henne i 2 år och hon kom i princip direkt till mig från Holland. Jag har haft lite varierande problem med henne vad gäller hantering och ridning men har löst det mesta. Min stötesten nu är hur jag skall få henne mera fokuserad på mig då jag rider (dressyr och skogsridning). Hon är mottaglig som en "parabolantenn" för det mesta som stör. Hon är superobservant och lättstörd, sprättig och ofokuserad. När jag ridit runt en timme kan det bli något bättre. Är det bara att gilla läget eller finns det mera jag kan göra?
 
Med vänliga hälsningar 
"Hoppfull"

Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Det avlas fram fler och fler känsliga hästar nu för tiden, delvis för att sporten kräver mer energiska och elektriska hästar. Det låter på din beskrivning som du har en sådan.
 
Var noga i din träning att du rider hästen i låg och riktigt rund form. Ju mer avspänd och eftergiven du kan få hästen desto mer kommer den också att fokusera på dig. Det är också viktigt att den är ärligt framför din skänkel. Med det menar jag inte att hästen ska springa fort utan att den svarar för dina ben båda rakt fram och sidvärts.
 
Var noga när du rider att du varierar arbetet. Övergångar, sidvärtsrörelser (t.ex. skänkelvikning, öppna, sluta) och volter är jättebra övningar för att "komma in i huvudet" på hästen. Ju mer du kan få hästen på dina hjälper desto bättre kommer den lyssna.
 
Om det är en riktigt känslig häst kan det vara svårt att få den att spänna av vid uteridning. Min Ajax har varit sådan. På honom har det hjälpt med långa skrittpromenader var dag förutom den egentliga träningen. Han har då fått se världen i lugn och ro utan press. Kanske något för din häst också? Dessa energiska hästar kräver ofta extra tid, men i gengäld brukar dom vara behagliga att rida när dom är fina. Jämför med att köra gammal Volvo eller Ferrari med servo och turbo motor :)

Lycka till!
Nina BengtssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar