Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur träna häst som slår om i galoppen?

Min häst tycker att det är jobbigt med galoppen i båda varven. Hon spårar inte och när jag väl kommer åt henne och får henne att samla sig slår hon om bak. Hon är kollad av veterinär och så vidare. Vilka övningar hade du gjort med den här hästen?

Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Först vill jag säga att det ibland kan vara positivt (om än psykiskt frustrerande) med en häst som har lätt för att slå om i galoppen. Om problemet beror på kvicka, lätta fötter innebär det att hästen har lätt för att byta galopp. Min gamla häst Ajax var en sådan häst. Som ung (till och med fem års ålder) var det nästan omöjligt att rida ett helt varv på ridbanan utan att han slog om bak eller tog jämfotasprång.
För Ajax handlade det om kvicka fötter och en viss spänning i kroppen. När vi började få honom starkare i galoppen och i samling försvann det. När han sedan skulle lära sig att byta i serier är han den enda häst jag utbildat som självmant gör sju fina byten i varje språng när han håller på att lära sig byta i vart fjärde.
  
Styrka och avspändhet är A och O för alla hästar som slår om. Det gäller att hästen kan vinkla sitt bäcken för att få bakbenen mer under sig och det kräver en viss teknik. Tänk dig själv att du ska dansa balett i utfallssteg – inte lätt…
    
Några övningar du kan träna på:

# Var pedantiskt noggrann med fattningarna. De ska komma för lätta hjälper med kvicka fötter. Talesättet "sådan fattning, sådan galopp" står sig.

# Styrketräna med samling korta bitar, kanske bara två eller tre galoppsprång. På så sätt bygger du förtroende och självkänsla. Självkänsla hos hästen är viktigt för att den ska våga slappna av och på så sätt ha lättare att bära vikt på sina bakben.

# Galoppera med tagen bakdel, det vill säga bakbenen lite innanför kroppen antingen på volt eller på långsida. Om du har en välgymnastiserad häst är sluta på långsidorna väldigt bra styrketräning.
  
Enligt mig är det inte hela världen om hästen inte spårar, utan mer viktigt att den lär sig att vara mjuk och eftergiven i galoppen. Då blir det också lättare för hästen att hålla rätt galopp.

Var noga med eftergiften både i skritt och i trav. Min erfarenhet är att 95 procent av de problem vi har i utbildning av hästar beror på att de är spända, stela och ogymnastiserade.
  
Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar