Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur träna känslig häst med mycket nerv?

Hej! Jag har problem med min elvaåriga dressyrvalack. Han är en känslig häst med mycket nerver och huvud. Vilket gör att det är svårt att få honom att slappna av och arbeta genom hela kroppen och att få honom att koncentrera sig. Han trycker på bak, kortar sig fram och krullar ihop sig. Jag brukar göra mycket övergångar och tempoväxlingar, och mycket galopparbete. Men jag skulle behöva mer övningar och tips, för att få honom motiverad igen och att slappna av.
  
Mvh Nathalie

Nina Bengtssons svar:

Här kommer lite tips på hur du kan jobba din känsliga herre.

1. Tömkör och jobba honom från marken. Se till att han arbetar i den form du vill ha när du rider. Träna övergångar och var noga med takt och balans. Detta kan han lätt göra en dag per vecka. Det är nyttigt för dig att se din häst från marken, samt nyttigt för honom jobba utan ryttare. Det kan också vara bra att tömköra lite innan du sitter upp, för att han ska bli av med sin värsta stress.
2. Meditativt arbete (monotont), det vill säga arbete som är likadant, är bra för hästar med mycket i hjärnan. Till exempel att sitta och galoppera på fyrkanten innanför spåret på kvartslinjen och jobba med absolut rakriktning och små bäriga och likadana galoppsprång. Efter några varv brukar det börja krypa i kroppen och hjärnan funderar på om det inte ska hända något nytt, men se det ska det inte. Sitt lugnt stilla och galoppera på – träna din häst i att koppla av. Vi säger gärna att stressade hästar vill ha mycket att göra och visst är det så, men stressade hästar (och människor) behöver också lära sig att koppla av och inte göra något. Yoga och meditation är ypperlig träning, och detta är ett sätt för ryttaren att ge det till hästen.
3. Träna små, bäriga steg. Hästar som trycker på behöver lära sig att bära bättre på sina bakben. Övergångar, som du redan gör, är mycket nyttiga. Ha tålamod. Det kan ta lång tid innan hästen blir stark, och framför allt innan den hittar rätt teknik att bära upp sin kropp.
4. Trava bommar. Gärna långa serier där han får träna på att ha kontroll på var han sätter fötterna, samt på att hålla rytmen.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market