Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur tränar jag upp hästens bukmuskulatur?

Hej!

Jag undrar hur man jobbar hästen för att träna upp dess bukmuskler. Har en dressyrhäst som tidigare haft svag rygg, men som efter mycket tömkörning och cavaletti nu börjar bli stark och fin i överlinjen. Hur jobbar jag mig neråt för att "hålla ihop paketet"?


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Det jobb du gjort för att stärka den svaga ryggen på din häst är också ett jobb som stärker bukmuskulaturen. När ryggmuskeln sträcks för att bygga en "muskelbrygga" för ryttaren att sitta på spänns automatiskt bukmuskulaturen. Man talar om agonist och antagonist, det vill säga en muskel som sträcks samverkar alltid med en muskel som spänns.

All vår ridning går ut på att få mjuka, samarbetsvilliga och hållbara hästar. Arbetet att stärka bukmuskulaturen och sträcka (höja) ryggen är absolut nödvändigt för att vi ska lyckas med detta.

Det jobb du gjort, så att säga utanför själva dressyrarbetet (cavaletti och tömkörning), kan gärna kompletteras med ridning i kuperad terräng. Att kliva över stock och sten med låg nacke och klättra i backar är utmärkt stärkande jobb.

Förslag på några övningar att använda i själva dressyrarbetet:
1. Mycket övergångar. Skritt-trav-skritt och trav-galopp-trav är bra övningar. Oftast är den svåraste övergången från galopp till trav. Det gäller verkligen att hästen håller ihop sin kropp för att inte tappa balansen i denna övergång. Var noga med att ha en bra eftergift och bärighet i galoppen innan du gör avsaktningen. Ta upprepade halvhalter i traven tills du känner att optimal balans har uppnåtts.

2. Variera steglängd i alla gångarter. Hästen ska kunna skritta-trava-galoppera med stora kliv och sedan med en enkel halvhalt kunna komma tillbaka till små, snabba steg.

3. Övergångar i sidvärtsrörelser. Rid till exempel skänkelvikning i trav på diagonalen, sakta av till skritt i fortsatt skänkelvikning och sätt sen igång i trav i skänkelvikning igen.

4. Att variera formen. Tänk på att du när som helst ska kunna stretcha ner hästen under ett arbetspass i alla gångarter.

Lycka till!
Nina

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.