Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur tränar jag upp hästens bukmuskulatur?

Hej!

Jag undrar hur man jobbar hästen för att träna upp dess bukmuskler. Har en dressyrhäst som tidigare haft svag rygg, men som efter mycket tömkörning och cavaletti nu börjar bli stark och fin i överlinjen. Hur jobbar jag mig neråt för att "hålla ihop paketet"?


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Det jobb du gjort för att stärka den svaga ryggen på din häst är också ett jobb som stärker bukmuskulaturen. När ryggmuskeln sträcks för att bygga en "muskelbrygga" för ryttaren att sitta på spänns automatiskt bukmuskulaturen. Man talar om agonist och antagonist, det vill säga en muskel som sträcks samverkar alltid med en muskel som spänns.

All vår ridning går ut på att få mjuka, samarbetsvilliga och hållbara hästar. Arbetet att stärka bukmuskulaturen och sträcka (höja) ryggen är absolut nödvändigt för att vi ska lyckas med detta.

Det jobb du gjort, så att säga utanför själva dressyrarbetet (cavaletti och tömkörning), kan gärna kompletteras med ridning i kuperad terräng. Att kliva över stock och sten med låg nacke och klättra i backar är utmärkt stärkande jobb.

Förslag på några övningar att använda i själva dressyrarbetet:
1. Mycket övergångar. Skritt-trav-skritt och trav-galopp-trav är bra övningar. Oftast är den svåraste övergången från galopp till trav. Det gäller verkligen att hästen håller ihop sin kropp för att inte tappa balansen i denna övergång. Var noga med att ha en bra eftergift och bärighet i galoppen innan du gör avsaktningen. Ta upprepade halvhalter i traven tills du känner att optimal balans har uppnåtts.

2. Variera steglängd i alla gångarter. Hästen ska kunna skritta-trava-galoppera med stora kliv och sedan med en enkel halvhalt kunna komma tillbaka till små, snabba steg.

3. Övergångar i sidvärtsrörelser. Rid till exempel skänkelvikning i trav på diagonalen, sakta av till skritt i fortsatt skänkelvikning och sätt sen igång i trav i skänkelvikning igen.

4. Att variera formen. Tänk på att du när som helst ska kunna stretcha ner hästen under ett arbetspass i alla gångarter.

Lycka till!
Nina

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar