Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur tränar man bort en kantig och fyrtaktig galopp?

Hej! Min häst har alltid haft en gudomlig galopp, men har plötsligt ramlat över i en fyrtaktig och kantig sådan. Hur ska jag göra för att jobba bort den? Den kantiga galoppen uppkommer främst på raka spår, ber jag honom jobba på volt blir den lite bekvämare. Galoppfattningarna är riktigt bra, lugna och fina. Han är genomkollad av equiterapeut och rids enligt rekommendation. Inte ont någonstans och är superfin i skritt och trav. Behöver han kanske bara vila upp sig? Jag behöver tips och råd! 
  
Med vänlig hälsning 
Caroline


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Det är många parametrar som har betydelse för galoppens kvalitet. Här kommer några tankar om vad som kan orsaka detta, och också förslag på åtgärd:
  
Trött i kroppen
Gäller framför allt unghästar. Det är lätt hänt att den unga hästen är jätteduktig och tar i lite för mycket när vi börjar jobba den. Hästar är enligt mig snälla djur som vill vara till lags och som verkligen försöker göra det vi ber dem om. Därför brukar jag alltid rekommendera att den unga hästen får en veckas vila med jämna mellanrum. Det ger den chans att återhämta sig och vi som ryttare mår ibland bra av att starta på nytt för att inte hamna i gamla mönster i känslan.
  
För lite energi
Du kanske har hamnat i ett passivt läge på grund av att ni har haft en så fin galopp. Det kan vara att hästen har hamnat bakom dina skänklar och du behöver rida lite framåt för att hitta tillbaka till kvaliteten. Eventuellt kan du ge dig ut och galoppera i solen, känn att du får i gång galoppen igen.
  
Hästen har blivit för "lång" och är inte mellan hjälperna
Detta tror jag mest på, med tanke på att du säger att det är sämre på rakt spår och bättre på böjt. Var noga med att göra små stegförändringar och tempoväxlingar i alla gångarter, så att du känner att gummibandet i hästen är i gång hela tiden.
Det lösgörande jobbet är jätteviktigt. Eventuellt kan du tömköra eller be någon som kan att göra det. Träna då hästen på att galoppera runda och mjuka galoppsprång på volten, försök dessutom att träna på att få kvicka och snabba fötter i galoppen för att hitta tillbaka till kvaliteten.
Om din häst har en grundgalopp som är stor (det vill säga med stora galoppsprång) är det extra viktigt att kunna lära den kvicka fötter när galoppen ska samlas. Titta på sättet att galoppera när ni tömkör och smacka eller mana hästen till kvickhet på annat sätt. När du rider rakt ut, tänk lite bogen in så att din häst får god möjlighet att finna sin balans. Aktivera och sitt still om vartannat. 
  
Lycka till! 
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.