Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur undviker jag omslag i galoppökningarna?

Hej,
 
Jag håller på att skola om mig och min hopphäst till dressyr. Vi har startat några LA, och det går bättre och bättre. Det som är svårast för oss är galoppökningarna, vid upptaget slår han nästan alltid om innan han bryter av till trav. Jag har provat en massa olika övningar, men vi får oftast det där retliga omslaget ändå, som drar ner poängen.

Tacksam för råd!


Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Tillvägagångssätt: När du kommer till upptagningen från ökad galopp, tänk på att ha hästen något ställd i galoppsidan. Gör förhållningen framför allt på inner tygel. Kontrollera också din position över hästen. Viktigt är att du har lite extra tryck på inner sittben. Du får inte glida över på yttersidan.
 
Övningar: Rid på en volt och träna på att öka och minska där. Sedan kan du gå vidare och öka på långsidan. Det gäller att du har hästen ute och framme på yttertygeln - var noga med att hålla innersidan mjuk. Du kan också träna på att öka galoppen snett igenom, göra upptagning och fortsätta i förvänd galopp. Då lär sig hästen att vänta och får också träna sin balans.
 
Tänk på att även träna korta ökningar. Du behöver inte öka hela diagonalen varje gång. Det viktigaste är att hästen håller en god balans och att du får träna din teknik. Det är inte viktigt att ni ökar så mycket, utan försök få gummibandskänsla i din häst i upptagningen och att ni blir säkra där. Sedan kan du satsa mer i ökningen.
 
Lycka till!  
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar