Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Istadig häst som vägrar lämna gårdsplanen


Hejsan!

Jag har en häst som heter Albin som jag köpte för ungefär ett år sedan. Han är för övrigt jättesnäll och jag tränar och ska tävla med honom snart. Men det finns ETT problem:

När jag ska rida ut själv blir han helt tokig och vägrar att gå från gården. Efter några timmar får jag äntligen honom därifrån, men då bockar han och stegrar tills jag åker av, sedan springer han tillbaka till stallet....

När det är fler med och rider så är det inga problem! Jag har försökt med ALLA råd jag har fått men inget har funkat. Det sägs att man ska gå eller tömköra samma vända tills han är lugn, då ska man kunna börja rida. Men nu är det så att jag kan gå eller tömköra vart jag vill utan att han blir tokig. Jag har också hört att man ALDRIG ska ge upp förrän man har fått hästen dit man vill och jag har aldrig gett upp. Han är helt tokig och "dansar" tills jag inte kan hålla mig kvar längre...

Jag behöver verkligen hjälp! Ska jag ge upp snart och fatta att det inte går hur mycket jag än försöker? Om jag säger till med spöet blir det bara ännu värre. Jag gör så också att jag rider en LITEN vända nästan varje dag, men det har inte blivit något bättre alls. Om jag ska rida en vända som tar vanligtvis 30 minuter så tar det MINST 4-5 timmar när jag är själv, om jag inte ramlar av...

Nina Bengtssons svar:

Hej!

Jag tycker om att det är krut i dig. Du verkar klok, envis och orädd. Det är bra förutsättningar för att du ska lyckas.
Jag listar lite förslag så får du prova om något hjälper. Du har ju ett tydligt istadighetsproblem här och det är oftast bättre med list (det vill säga att vara smartare än Albin) än att försöka slå sig genom problemet :).

1. Rid bara ut när du har sällskap.

2. Låt någon gå med dig. Var bestämd men inte arg och börjar han dumma sig blir ni ledda en bit tills det släpper.

3. Be någon klok och duktig person rida ut honom under en period.

4. Sätt på en graman och var klokt lugn och envis. Graman ska vara lite "tvångströjja" så att han inte kan fara runt med dig. Rid dock på gramanen någon gång inne innan, så att han inte får panik av att sitta fast (finns en risk att han kan resa sig på bakbenen då).

5. Led ut honom och sitt upp ute någonstans. Detta är bra om det bara handlar om olydnad på gårdsplanen.

6. Rygga lugnt när han blir dum. Du kan till och med rygga från gårdsplanen. Det blir så pinsamt för hästen så då brukar de snabbt släppa dumheten. Alla hästar vill bevara en viss värdighet! Hur pinsamt är det inte att bli tvingad av sin matte att rygga från gården...

Gör en plan för ditt lilla "krig" med Albin. Var lugn, ENVIS, klok och iskall så tror jag att du vinner. Han ska ju tycka att det är skönt att komma ut och inte bli tjurig.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Nina Bengtsson

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vilket är det bästa grovfodret till den äldre ponnyn?


Jenny Redgård svarar

Skapa trygghet för ponnyn som plötsligt har börjat vägra


Helena Persson svarar

Kan sulor hjälpa en ömfotad häst?


Eva Andersson Sharon svarar

Hjälp, fuktig väderlek ger mögligt hö på skullen!


Eva Dahlström svarar

Har hästar någon tidsuppfattning?


Jenny Yngvesson svarar

Min häst har blivit sparkad i hagen – vem betalar veterinären?


Eva Johansson svarar

Kan för mycket Betfor ge hästen diabetes?


Jenny Redgård svarar

Är det farligt att fodra sin häst med mycket morötter?


Jenny Redgård svarar

Nej, det är inte farligt att fodra med förra årets hösilage


Eva Dahlström svarar

Därför är det skadligt att ge hästen för mycket kraftfoder


Cecilia Müller svararGalleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Gästblogg: "Vägen till resultat är aldrig spikrak"

Gästbloggen

Bra helg i Gävle!

Therese

Till Husbloggarna