Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Jag vill tävla LA – vad ska jag träna på?

Hej!
 
Jag hade tänkt att kanske testa på LA till hösten. Men jag måste träna. Vad ska jag träna på? Min ponny är ganska tung och hänger men det börjar jag bli bättre på att få upp. Jag har fått som högst 68 procent förra säsongen. Han kan förvänd galopp, och skänkelvikning bra åt ett håll (sådär åt det andra). Han kan också rygga, men han gör det väldigt långsamt.
 
//Emma


Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
I vilken klass har du ridit på 68 procent? Det är lättare för mig att komma med goda råd om jag vet vilken nivå ni är på. Nu väljer jag att utgå från att det är LB. 
Det låter som att du är på god väg mot LA. Jag tycker du ska fokusera på några delar:
 
* Få hästen lättare och mer självbärig. Träna många kvicka, snabba övergångar. Var noga med att du inte hänger tillbaka om hästen hänger.
  
* Jobba med att få hästen lika i båda sidor. När du säger att en skänkelvikning är sämre än den andra kan det bero på att hästen inte är tillräckligt liksidig. Träna skänkelvikningen på ett tydligt sätt. Krångla inte. Håll hästen rak och lika på båda tyglar och lär hästen att den ska gå åt sidan för skänkeln. Oftast är hästarna för sega för skänkeln och ryttarna klämmer och kämpar istället för att "kicka" till en gång och få en reaktion.
 
* När du tränar ryggning, gör så att du ryggar några steg och sedan står still. Sedan förtsätter du att rygga igen. Hästen måste lära sig att lugnt kliva bakåt i balans. Ibland hör jag människor som säger att du MÅSTE rida framåt direkt ur en ryggning, men det behöver man inte alls. Stanna, stå still, klappa och beröm och försök rygga några steg till lugnt.
 
Lycka till!   
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar