Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


"Min häst går med tungan utanför"

Hej Nina,

Jag har försökt läsa på internet om mitt STORA problem men hittar inte direkt något. Jag har en mycket fin femåring som har tre mycket bra gångarter och som min tränare säger har "gångarter för Grand Prix".
Mitt problem är dock att han då och då får för sig att gå med tungan utanför, ibland slickar han sig bara om munnen och ibland är den helt ute, medan ibland ser man den inte på flera veckor. Han är alltid fin och samarbetsvillig, och jag vet egentligen inte varför han envisas med att ha den ute ibland.
Har du någon erfarenhet av om detta "lilla" fel kan gå över? Hur mycket neddömd blir man om han slickar sig runt munnen i ett dressyrprogram?


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Jag har inte så mycket erfarenhet av ditt problem, men ska försöka hjälpa dig så gott jag kan. Problem med tungan är en av dressyrryttarens största mardrömmar. Jag har träffat äldre hästar med grava tungproblem och det är ofta svårt att ändra. Som tur är är din häst ung och beteendet verkar absolut inte befäst.

Några enkla saker att kontrollera är:
1. Sök det bett som tilltalar din häst bäst. Det vill säga ett bett som hästen suger på men ändå har respekt för. Det är väldigt individuellt från häst till häst, själv rider jag de flesta hästarna på enkla tredelade bett.
2. Prova olika nosgrimmor. Jag skulle börja med en remontgrimma men det finns också andra sorter.
3. Inget socker eller godis vid ridning, tyvärr.

Din viktigaste uppgift är dock att rida din häst så eftergiven som möjligt, det är det enda som kan göra stor skillnad. En tröst för dig kan vara att den "oroliga" munnen kan lugna ner sig när din unga häst blir starkare. Det är ganska stora kroppsförändringar som hästarna ska igenom vid just den ålder som din häst är i.

Vad gäller bedömning vid tävling finns inget enkelt svar. Om tungan sticker ut mycket och tydligt och domaren ser att hästen undandrar sig inverkan, till exempel släpper bettet, är det allvarligt och kan leda till att du inte blir godkänd. En del hästar sticker ut tungan rakt ner, konstant och med stilla mun, då ska det inte ge avdrag. Domaren gör bedömning från fall till fall och helhetsintrycket av uppvisningen/ekipaget är det som avgör förhållningsättet.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market