Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


"Min häst går med tungan utanför"


Publicerat: 2005-12-30
Hej Nina,

Jag har försökt läsa på internet om mitt STORA problem men hittar inte direkt något. Jag har en mycket fin femåring som har tre mycket bra gångarter och som min tränare säger har "gångarter för Grand Prix".
Mitt problem är dock att han då och då får för sig att gå med tungan utanför, ibland slickar han sig bara om munnen och ibland är den helt ute, medan ibland ser man den inte på flera veckor. Han är alltid fin och samarbetsvillig, och jag vet egentligen inte varför han envisas med att ha den ute ibland.
Har du någon erfarenhet av om detta "lilla" fel kan gå över? Hur mycket neddömd blir man om han slickar sig runt munnen i ett dressyrprogram?


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Jag har inte så mycket erfarenhet av ditt problem, men ska försöka hjälpa dig så gott jag kan. Problem med tungan är en av dressyrryttarens största mardrömmar. Jag har träffat äldre hästar med grava tungproblem och det är ofta svårt att ändra. Som tur är är din häst ung och beteendet verkar absolut inte befäst.

Några enkla saker att kontrollera är:
1. Sök det bett som tilltalar din häst bäst. Det vill säga ett bett som hästen suger på men ändå har respekt för. Det är väldigt individuellt från häst till häst, själv rider jag de flesta hästarna på enkla tredelade bett.
2. Prova olika nosgrimmor. Jag skulle börja med en remontgrimma men det finns också andra sorter.
3. Inget socker eller godis vid ridning, tyvärr.

Din viktigaste uppgift är dock att rida din häst så eftergiven som möjligt, det är det enda som kan göra stor skillnad. En tröst för dig kan vara att den "oroliga" munnen kan lugna ner sig när din unga häst blir starkare. Det är ganska stora kroppsförändringar som hästarna ska igenom vid just den ålder som din häst är i.

Vad gäller bedömning vid tävling finns inget enkelt svar. Om tungan sticker ut mycket och tydligt och domaren ser att hästen undandrar sig inverkan, till exempel släpper bettet, är det allvarligt och kan leda till att du inte blir godkänd. En del hästar sticker ut tungan rakt ner, konstant och med stilla mun, då ska det inte ge avdrag. Domaren gör bedömning från fall till fall och helhetsintrycket av uppvisningen/ekipaget är det som avgör förhållningsättet.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar