Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


"Min häst går med tungan utanför"

Hej Nina,

Jag har försökt läsa på internet om mitt STORA problem men hittar inte direkt något. Jag har en mycket fin femåring som har tre mycket bra gångarter och som min tränare säger har "gångarter för Grand Prix".
Mitt problem är dock att han då och då får för sig att gå med tungan utanför, ibland slickar han sig bara om munnen och ibland är den helt ute, medan ibland ser man den inte på flera veckor. Han är alltid fin och samarbetsvillig, och jag vet egentligen inte varför han envisas med att ha den ute ibland.
Har du någon erfarenhet av om detta "lilla" fel kan gå över? Hur mycket neddömd blir man om han slickar sig runt munnen i ett dressyrprogram?


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Jag har inte så mycket erfarenhet av ditt problem, men ska försöka hjälpa dig så gott jag kan. Problem med tungan är en av dressyrryttarens största mardrömmar. Jag har träffat äldre hästar med grava tungproblem och det är ofta svårt att ändra. Som tur är är din häst ung och beteendet verkar absolut inte befäst.

Några enkla saker att kontrollera är:
1. Sök det bett som tilltalar din häst bäst. Det vill säga ett bett som hästen suger på men ändå har respekt för. Det är väldigt individuellt från häst till häst, själv rider jag de flesta hästarna på enkla tredelade bett.
2. Prova olika nosgrimmor. Jag skulle börja med en remontgrimma men det finns också andra sorter.
3. Inget socker eller godis vid ridning, tyvärr.

Din viktigaste uppgift är dock att rida din häst så eftergiven som möjligt, det är det enda som kan göra stor skillnad. En tröst för dig kan vara att den "oroliga" munnen kan lugna ner sig när din unga häst blir starkare. Det är ganska stora kroppsförändringar som hästarna ska igenom vid just den ålder som din häst är i.

Vad gäller bedömning vid tävling finns inget enkelt svar. Om tungan sticker ut mycket och tydligt och domaren ser att hästen undandrar sig inverkan, till exempel släpper bettet, är det allvarligt och kan leda till att du inte blir godkänd. En del hästar sticker ut tungan rakt ner, konstant och med stilla mun, då ska det inte ge avdrag. Domaren gör bedömning från fall till fall och helhetsintrycket av uppvisningen/ekipaget är det som avgör förhållningsättet.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.