Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Övningar för kontroll på hästens form

Jag har en fråga om mitt halvblod som är en åttaårig valack. Han har dressyrstam, är utbildad av hippolog och jag köpte honom för ett år sen. Hur som helst funderar jag lite över det här med formen.
  
Jag tränar för olika tränare som säger olika om hur jag ska tänka, jag får nämligen ibland kommentaren ”öppen form” när jag tävlar. Men till saken hör att om jag rider med mer kontakt i handen och driver på, så hamnar han bakom lodplanet. Jag har verkligen kämpat för att han inte ska gå bakom, men det är en väldigt tunn gräns där för honom. Hur skulle du jobba med detta? Specifika övningar?
  
Tack!


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Jag får inte riktigt klart för mig var problemet ligger hos din häst, men jag kan nämna några övningar som kan göra skillnad när man som ryttare jobbar med att ta kontroll över näsans placering.
 
Övergångar. Rid exempelvis på en serpentin och gör två–tre skrittsteg när du passerar medellinjen. Var nog med att avsaktningen är tydlig och att bakbenen går rakt in under hästens kropp. Skritta energiskt och balanserat och sätt i gång igen. Känn att hästen startar från sina bakben och bär upp sig i igångsättningen. Kvicka fötter i balans på bakbenen är syftet med denna övning. Får du kontroll på bakbenen får du kontroll på formen.
  
Rid svagt sidvärts utmed långsidan. Ha hästen ställd i nacken men rak i halsen. Känn att din häst tar upp sin bukmuskulatur för inner skänkel och att du får en bärighet på yttersidan. Får du kontakt på båda tyglarna får du också lättare att kontrollera formen.
  
Öva din känslighet i kontakten. Tänk på att inte spänna handen när du tar kontakt, utan var mjukt sluten i handen och "stark" i armbågen när du tar kontakten. Då får du bättre känslighet i handen och lättare att reglera formen.
  
Se till att hästen är lätt för skänkeln. Kvicka start och stopp. Många korta, små tempoväxlingar. Är motorn i gång, det vill säga bakbenen, är det också lättare kontrollera formen.
  
Tänk på att träningsform och tävlingsform kan skilja lite på olika hästar. En del behöver få vara lite rundare för att slappna av medan andra behöver komma upp och ut för att hitta en bra balans. Den optimala formen skiftar med syfte och mening i ridningen. Dock är det alltid en nos i eller något framför lodplanet som gäller på tävling.
Övningar är bra, men ingen övning gör skillnad om vi inte jobbar på att utveckla vår ryttarkänsla och tajming.
  
Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market