Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Övningar för kontroll på hästens form

Jag har en fråga om mitt halvblod som är en åttaårig valack. Han har dressyrstam, är utbildad av hippolog och jag köpte honom för ett år sen. Hur som helst funderar jag lite över det här med formen.
  
Jag tränar för olika tränare som säger olika om hur jag ska tänka, jag får nämligen ibland kommentaren ”öppen form” när jag tävlar. Men till saken hör att om jag rider med mer kontakt i handen och driver på, så hamnar han bakom lodplanet. Jag har verkligen kämpat för att han inte ska gå bakom, men det är en väldigt tunn gräns där för honom. Hur skulle du jobba med detta? Specifika övningar?
  
Tack!


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Jag får inte riktigt klart för mig var problemet ligger hos din häst, men jag kan nämna några övningar som kan göra skillnad när man som ryttare jobbar med att ta kontroll över näsans placering.
 
Övergångar. Rid exempelvis på en serpentin och gör två–tre skrittsteg när du passerar medellinjen. Var nog med att avsaktningen är tydlig och att bakbenen går rakt in under hästens kropp. Skritta energiskt och balanserat och sätt i gång igen. Känn att hästen startar från sina bakben och bär upp sig i igångsättningen. Kvicka fötter i balans på bakbenen är syftet med denna övning. Får du kontroll på bakbenen får du kontroll på formen.
  
Rid svagt sidvärts utmed långsidan. Ha hästen ställd i nacken men rak i halsen. Känn att din häst tar upp sin bukmuskulatur för inner skänkel och att du får en bärighet på yttersidan. Får du kontakt på båda tyglarna får du också lättare att kontrollera formen.
  
Öva din känslighet i kontakten. Tänk på att inte spänna handen när du tar kontakt, utan var mjukt sluten i handen och "stark" i armbågen när du tar kontakten. Då får du bättre känslighet i handen och lättare att reglera formen.
  
Se till att hästen är lätt för skänkeln. Kvicka start och stopp. Många korta, små tempoväxlingar. Är motorn i gång, det vill säga bakbenen, är det också lättare kontrollera formen.
  
Tänk på att träningsform och tävlingsform kan skilja lite på olika hästar. En del behöver få vara lite rundare för att slappna av medan andra behöver komma upp och ut för att hitta en bra balans. Den optimala formen skiftar med syfte och mening i ridningen. Dock är det alltid en nos i eller något framför lodplanet som gäller på tävling.
Övningar är bra, men ingen övning gör skillnad om vi inte jobbar på att utveckla vår ryttarkänsla och tajming.
  
Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar