Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Övningar för att böja respektive ställa hästen?

Vad är det egentligen för skillnad mellan att ställa och böja hästen? Kan du förklara några olika övningar för detta, och i vilket syfte man gör varje grej? Jag har en halvblodsvalack som är svår att ställa igenom, min tränare vill att jag ska kräva mer böjning till att börja med, men vi får inte riktigt till det. Kan du hjälpa mig?

Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Först och främst bör vi definiera ställning och böjning. Ställlning sker i hästens nacke, du ska kunna se ögonbågen på hästen samt näsvingen på den. Resten av hästens kropp ska kunna vara rak. Böjning, å andra sidan, sker i hela kroppen – så mycket som anatomin tillåter.
För att träna ställning kan du till exempel skritta utmed väggen eller på medellinjen, ställ hästen i nacken åt vänster. När du gör det ska du känna att hästen håller resten av sin kropp på linjen. Träna detta tills hästen är helt trygg i att ställa nacken utan att kasta bakdelen till höger eller vänster.
Skänkelvikning på diagonalen, med växelvis ställning till höger och vänster, är också en nyttig övning.
  
För att träna böjning föredrar jag att rida i sluta. Jag rider gärna på en volt, i valfri gångart, och rider med tagen bakdel med böjning i bålen. Tänk på att bakdelen gör ett voltspår innanför framdelen.
Det viktiga när du jobbar med ställning och böjning är att hästen är avspänd. Har du en spänd och styv häst ska du tänka på att stretcha den millimeter för millimeter. Ryttaren kan behöva ta i och använda lite kraft för att komma igenom, dock gäller det att känna var det är ”kroppsligt” motstånd och vad som är är mentala spänningar. Vi talar om fysisk och psykisk eftergift, där den psykiska är minst lika viktig som den fysiska.
  
Lycka till!
/NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar