Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Ponnyn jag rider blir jätteseg inne på dressyrbanan

Hej experter!

Jag rider en ridskoleponny som är väldigt seg. Jag har börjat försöka tävla honom lokalt i dressyr. Han är fin och lyder jättebra på vanliga lektioner och på framridningen. Men så fort jag kommer in på tävlingsbanan blir han jätteseg, travar knappt och vägrar att galoppera. Jag vill verkligen fortsätta tävla honom och vill inte ge upp för att han vägrar lyda mig i gångarterna.

Snälla hjälp mig. Väldigt tacksam för svar.

MVH,
Sandra och Castor


Nina Bengtssons svar:

Hej Sandra!

Ponnyn måste lära sig att vara framme för din skänkel i alla lägen! Förmodligen har han lärt sig att på tävling kan inte ryttaren säga till honom ordentligt och därför har han inte den respekt han skulle behöva ha. Vanligt är också att ryttaren inte rider lika bra på tävling som på träning. Så låt oss ta en sak i taget.

Vi börjar med dig: Var noga med att du RIDER din häst inne på banan. Tro inte att när ni kommer innanför de vita staketen ska du bara "rida fint". Många ryttare ändrar sin ridning på banan och blir passiva, hästarna känner det och lägger av. Du ska vara lite "på hugget" när du rider in. Känna att ponnyn är lätt för hjälperna och så fort du känner att han lägger av ska du knacka till honom med skänkeln. Ställ i hörnen, gör halvhalter, rid lite mer fram om det behövs, ja, var aktiv.

När det gäller ponnyn: Var mycket noggrann att han är känslig för hjälperna till vardags. Det kan vara svårt med en ridskoleponny som har så många olika ryttare, men du får göra så gott du kan.
Det sista du gör på framridningen innan du går in på banan är lite snabba tempoväxlingar. Du ska vara ettrig (inte elak!) som en liten terrier och ponnyn ska vakna ordentligt. Var noga med att inte klämma med benen utan rid med impulser och snabba hjälper.

Om detta inte hjälper kan du ordna lite "låtsastävlingar" där du rider in med längre sporrar och kanske ett spö för att lära honom att han inte får lägga av på tävling. Rid mjukt och fint och när han lägger av säger du till ordentligt en gång och sedan rider du lika mjukt och fint igen. Tänk att du ska omprogrammera honom som med en radiokanal - han ska gå från "Lugna favoriter" till "PopNonStop".

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market