Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Ponnyn jag rider blir jätteseg inne på dressyrbanan

Hej experter!

Jag rider en ridskoleponny som är väldigt seg. Jag har börjat försöka tävla honom lokalt i dressyr. Han är fin och lyder jättebra på vanliga lektioner och på framridningen. Men så fort jag kommer in på tävlingsbanan blir han jätteseg, travar knappt och vägrar att galoppera. Jag vill verkligen fortsätta tävla honom och vill inte ge upp för att han vägrar lyda mig i gångarterna.

Snälla hjälp mig. Väldigt tacksam för svar.

MVH,
Sandra och Castor


Nina Bengtssons svar:

Hej Sandra!

Ponnyn måste lära sig att vara framme för din skänkel i alla lägen! Förmodligen har han lärt sig att på tävling kan inte ryttaren säga till honom ordentligt och därför har han inte den respekt han skulle behöva ha. Vanligt är också att ryttaren inte rider lika bra på tävling som på träning. Så låt oss ta en sak i taget.

Vi börjar med dig: Var noga med att du RIDER din häst inne på banan. Tro inte att när ni kommer innanför de vita staketen ska du bara "rida fint". Många ryttare ändrar sin ridning på banan och blir passiva, hästarna känner det och lägger av. Du ska vara lite "på hugget" när du rider in. Känna att ponnyn är lätt för hjälperna och så fort du känner att han lägger av ska du knacka till honom med skänkeln. Ställ i hörnen, gör halvhalter, rid lite mer fram om det behövs, ja, var aktiv.

När det gäller ponnyn: Var mycket noggrann att han är känslig för hjälperna till vardags. Det kan vara svårt med en ridskoleponny som har så många olika ryttare, men du får göra så gott du kan.
Det sista du gör på framridningen innan du går in på banan är lite snabba tempoväxlingar. Du ska vara ettrig (inte elak!) som en liten terrier och ponnyn ska vakna ordentligt. Var noga med att inte klämma med benen utan rid med impulser och snabba hjälper.

Om detta inte hjälper kan du ordna lite "låtsastävlingar" där du rider in med längre sporrar och kanske ett spö för att lära honom att han inte får lägga av på tävling. Rid mjukt och fint och när han lägger av säger du till ordentligt en gång och sedan rider du lika mjukt och fint igen. Tänk att du ska omprogrammera honom som med en radiokanal - han ska gå från "Lugna favoriter" till "PopNonStop".

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar