Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Problem med flaxande underskänklar

Hej!

Jag har ett ganska stort problem som främst gäller när jag travar. Mina underskänklar är alldeles för flaxiga och jag är orolig för att min ponny tillslut ska koppla bort dem! Hur ska jag göra för att få stadigare underskänklar?


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Viktigt är att du försöker slappna av i benen och inte klämma med lår och knän. Tänk att foten ska fjädra neråt i stigbygeln, att dina ben ska kännas tunga och verkligen hänga utmed hästens sida utan att klämma alls.

För att detta ska fungera måste du ha din häst lätt och framför skänkeln. Hästen måste vara helt självgående, det vill säga när du satt igång i trav ska hästen fortsätta trava tills du säger något annat. Du ska inte behöva klämma för att hästen ska gå.

Du måste lära om din häst att vara känslig för skänkeln. Hur gör du då det? Jo, släpp dina ben och låt dem hänga som spagetti utmed hästens sida. Om hästen stannar då visar det att du i vanliga fall klämmer. Kicka till hästen med skänkeln så den springer fram och sedan tänker du spagettiben igen. Varje gång hästen stannar kickar du till (för att förklara att den ska gå av sig själv) och sedan slappnar du av igen. Upprepa detta så lär sig hästen snart att förstå att dina ben är signaler och ingen klämmotor.

Lycka till!
/NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar