Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Problem med galoppen


Publicerat: 2004-07-11
Hej!

Jag har ett galopproblem med mitt arabsto. När jag sitter och rider dressyr så går allt jättebra och hon känns harmoniskt i skritten och traven. Hon känns eftergiven, mjuk, fin, följsam och gör allt jag ber om. Men när vi kommer till galoppen tar all harmoni slut. Hon kör upp huvudet och tar inte galoppskänkeln på en gång och det känns som om hon galopperar med bakbenen utanför kroppen och det går fort.

Hon är i bra kondition och ganska välmusklad, genomkollad av veterinär och av mig nästan dagligen (hästmassör) och hon har inte ont. Jag har satt upp andra ryttare för att kolla om det är mitt fel, men det blir nästan värre då. När jag har henne lös i ridhuset och ger röstkomando för galopp tar hon det på en gång och galoppen ser lugnare ut än vad den känns att rida i, men huvudet är fortfarande för högt.

Vad ska jag göra? Jag är emot hjälptyglar men mina funderingar börjar gå lite åt det hållet. Halsförlängare och chambon funkar inte på henne, hon går bara och rycker sig själv i munnen, men jag funderat på att testa med gramantygel bara för att få ner huvudet lite på henne. Är det korkat, eller? Har du något bra förslag vad jag ska ta mig till...?

Mvh,
Camilla


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Det låter som om din häst är väldigt osäker när det kommer till galopp med ryttare. Kanske har hon ännu inte förstått hur hon ska bruka sig för att hålla balansen i galoppen. Tycker att det är en klok idé att sätta på en graman i hjälpande syfte. Tänk dig själv att rusa omkring med blicken i vädret och inte se var du sätter fötterna. Scary..:-)

Du kan också prova att visa henne vägen genom tömkörning. Tänk på att träna fattningar så att hon lär sig att fatta i balans, då är det också lättare för henne att slappna av i galoppen. Använd rösten både för fattning och som lugnande. Bli inte osäker om hon bryter av till slängtrav, hon lär sig efter hand att det är möjligt att galoppera långsamt.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar