Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Problem med galoppen

Hej!

Jag har ett galopproblem med mitt arabsto. När jag sitter och rider dressyr så går allt jättebra och hon känns harmoniskt i skritten och traven. Hon känns eftergiven, mjuk, fin, följsam och gör allt jag ber om. Men när vi kommer till galoppen tar all harmoni slut. Hon kör upp huvudet och tar inte galoppskänkeln på en gång och det känns som om hon galopperar med bakbenen utanför kroppen och det går fort.

Hon är i bra kondition och ganska välmusklad, genomkollad av veterinär och av mig nästan dagligen (hästmassör) och hon har inte ont. Jag har satt upp andra ryttare för att kolla om det är mitt fel, men det blir nästan värre då. När jag har henne lös i ridhuset och ger röstkomando för galopp tar hon det på en gång och galoppen ser lugnare ut än vad den känns att rida i, men huvudet är fortfarande för högt.

Vad ska jag göra? Jag är emot hjälptyglar men mina funderingar börjar gå lite åt det hållet. Halsförlängare och chambon funkar inte på henne, hon går bara och rycker sig själv i munnen, men jag funderat på att testa med gramantygel bara för att få ner huvudet lite på henne. Är det korkat, eller? Har du något bra förslag vad jag ska ta mig till...?

Mvh,
Camilla


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Det låter som om din häst är väldigt osäker när det kommer till galopp med ryttare. Kanske har hon ännu inte förstått hur hon ska bruka sig för att hålla balansen i galoppen. Tycker att det är en klok idé att sätta på en graman i hjälpande syfte. Tänk dig själv att rusa omkring med blicken i vädret och inte se var du sätter fötterna. Scary..:-)

Du kan också prova att visa henne vägen genom tömkörning. Tänk på att träna fattningar så att hon lär sig att fatta i balans, då är det också lättare för henne att slappna av i galoppen. Använd rösten både för fattning och som lugnande. Bli inte osäker om hon bryter av till slängtrav, hon lär sig efter hand att det är möjligt att galoppera långsamt.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar