Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Problem med galoppen

Hej!

Jag har ett galopproblem med mitt arabsto. När jag sitter och rider dressyr så går allt jättebra och hon känns harmoniskt i skritten och traven. Hon känns eftergiven, mjuk, fin, följsam och gör allt jag ber om. Men när vi kommer till galoppen tar all harmoni slut. Hon kör upp huvudet och tar inte galoppskänkeln på en gång och det känns som om hon galopperar med bakbenen utanför kroppen och det går fort.

Hon är i bra kondition och ganska välmusklad, genomkollad av veterinär och av mig nästan dagligen (hästmassör) och hon har inte ont. Jag har satt upp andra ryttare för att kolla om det är mitt fel, men det blir nästan värre då. När jag har henne lös i ridhuset och ger röstkomando för galopp tar hon det på en gång och galoppen ser lugnare ut än vad den känns att rida i, men huvudet är fortfarande för högt.

Vad ska jag göra? Jag är emot hjälptyglar men mina funderingar börjar gå lite åt det hållet. Halsförlängare och chambon funkar inte på henne, hon går bara och rycker sig själv i munnen, men jag funderat på att testa med gramantygel bara för att få ner huvudet lite på henne. Är det korkat, eller? Har du något bra förslag vad jag ska ta mig till...?

Mvh,
Camilla


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Det låter som om din häst är väldigt osäker när det kommer till galopp med ryttare. Kanske har hon ännu inte förstått hur hon ska bruka sig för att hålla balansen i galoppen. Tycker att det är en klok idé att sätta på en graman i hjälpande syfte. Tänk dig själv att rusa omkring med blicken i vädret och inte se var du sätter fötterna. Scary..:-)

Du kan också prova att visa henne vägen genom tömkörning. Tänk på att träna fattningar så att hon lär sig att fatta i balans, då är det också lättare för henne att slappna av i galoppen. Använd rösten både för fattning och som lugnande. Bli inte osäker om hon bryter av till slängtrav, hon lär sig efter hand att det är möjligt att galoppera långsamt.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar