Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Så blir en "långsam" häst alert

Hej!
 
Jag och min häst tränar för att kunna starta medelsvår till sommaren. Vi har förstås en del kvar att jobba med och jag skulle bland annat vilja få mer snabbhet i bakdelen så att han inte "fastnar" i steget. Han är bärig, lydig och väldigt duktig sidvärts, men något långsam (seg) - och jag hinner inte riktigt med att driva så elektriskt som jag borde. Bra övningar för oss?
 
Hälsningar Maria


Nina Bengtssons svar:

Hej Maria!
 
Ditt problem är ganska vanligt. Vi har i Sverige haft en tradition av hästar med stora gångarter, vilket lätt kan leda till att reaktionen i benen blir långsam. Det är två saker jag tänker på i första hand som du bör jobba med...
 
1. Känslighet för skänkeln
Det är jätteviktigt att hästen reagerar direkt på skänkeln och att du bara behöver nudda hästen för att den ska gå fram. När hästen väl går fram ska du inte behöva driva. Kyra Kyrklund talar om att det ska vara som att åka spark. Man " kickar" igång och sen åker man passivt med. Så ska ridningen vara. Hästen ska svara för väldigt lätta hjälper och det kan alla hästar lära sig. Jo, visst är hästar olika precis som vi människor och hundar. En del är känsligare än andra. Dock är det upp till oss ryttare att sätta gränser och styra reaktioner.
 
2. Övergångar
En miljon kvicka övergångar fram och tillbaka är mycket effektivt för att hålla hästen kvick. Du kan till exempel öka galoppen och precis när hästen ökat upp tar du tillbaka igen. Trava, sakta av till skritt och precis när du saktat av sätter du igång igen. Övergången eller tempoväxlingen ska komma som en överraskning. På så sätt håller sig hästen uppmärksam och alert. Ridning runt, runt på volt i samma tempo kan vara rena döden, speciellt för en "långsam" häst.
 
Detta är två basövningar som vi ryttare alltid ska hålla på med. Det kan också hjälpa en långsam häst att få börja trampa och piaffträna. Jag brukar börja på töm. Se om du har någon i närheten som är duktig på det.
 
Lycka till!  
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar