Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Så får du hästen att galoppera med bjudning framåt

Hej! Min medryttarhäst är en korsning haflinger och welsh, så den är rätt kraftigt byggd. Hans galopp är väldigt kantig, det känns som och han nästan släpar sina hovar i marken. Han är slö och saktar nästan alltid av direkt när jag har fattat galopp, fastän jag driver och driver. Finns det någon övning jag kan göra för att få galoppen bättre och mer framåtdrivande? Eller är det hans naturliga galopp?


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Den typen av häst kan ha ganska långsam galopp och även ha lite svårt att galoppera igenom ryggen. När en häst inte galopperar igenom ryggen blir det liksom "ett avbrott i ledningen". Tänk dig en vattenslang som har blivit klämd någonstans, då kommer inte vattnet fram eller också sipprar det ut hur mycket du än skruvar på kranen. Haflinger och exempelvis frieserhästar (som ofta har samma problem) har dock ofta en rund galopp. Det vill säga att de har förmåga att lyfta benen och kan, när man lärt dem hur de ska göra, galoppera fantastiskt fint. Så kämpa på!
  
Var för det första noggrann med att hästen kan vara rund i nacken och tar skänkeln kvickt och lätt i skritt och galopp. Basic måste fungera i de lätta gångarterna för att du ska kunna ändra på den lite svårare galoppen.
  
Här kommer några övningar:
1. Snabb-galoppera ute med rund nacke. Ha hästen på tygeln och låt den galoppera på friskt framåt. Galoppera på tills du känner att stoppet släpper.
  
2. Lösgaloppera inspänd. Ta till exempel chansen om någon har löshoppat så att en rundbana är markerad. Sätt på gjord och inspänningar (ta hjälp av någon som vet hur du ska göra). Hästen ska vara rund och i balans. Galoppera utan ryttare.
  
3. Var noga med fattningar. Sådan fattning, sådan galopp finns det ett uttryck som heter. Kan vara svårt om han är långsam, men försök lära hästen fatta med kvicka fötter. Jaga inte. Om hästen inte förstår – gör om. 
  
4. Hoppa studs. Be en hopptränare om hjälp att göra korta avstånd som inspirerar hästen till att ta korta och kvicka skutt.
  
5. Tänk på att om du får en trummig galopp, galoppera inte för länge. Hästen är inte van vid att använda sin kropp på det nya sättet och blir förmodligen trött ganska snabbt. Gör många korta, kvicka galopper i stället. Upprepa.
  
Det är viktigt i allt galoppjobb att hästen får i gång ett gummiband i kroppen. Därför kan du inte galoppera på lång tygel. Kontakt måste finnas och hästen ska vara rund och eftergiven för att det ska fungera. Alla dessa råd förutsätter så klart att hästen är frisk!
  
Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar