Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Så får du hästen bärig i galoppen

Hej!

Jag har precis börjat rida en frieser-/varmblodskorsning på sex år, som bär sig fint både i trav och i skritt. Han är lyhörd och går bra fram för skänken, positiv och otroligt arbetsvillig! Men det är galoppen som är "problemet". Hästen tar fattningarna bra, men sen känns det som att han inte riktigt vet vad han ska göra med benen och bryter av. Galopp ute funkar bra, det känns som att han känner att han får mer "plats" där och kan ta ut steget. Har du tips på stärkande och uppsamlande övningar?

Hälsningar,
Viktoria


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Jag har själv haft en frieser i träning och min uppfattning är att det tar lite tid för dem att orka bära sig i galopp. Ofta har de en uttrycksfull galopp med stora galoppsprång, lite hög nacke och låg rygg. Övningar i sig är bra, men inte om hästen använder sin kropp på fel sätt. Så det du ska tänka på när du tränar galopp är att försöka få en låg rund nacke så att manken och ryggen kan komma upp på hästen. Det är en förutsättning för att bakbenen ska kunna bli snabbare och det är ju det du vill för att kunna få bättre bärighet. Så i all träning (skritt, trav eller galopp) ska din häst gå med fin eftergift i nacken och lugna, bäriga gångarter.
  
Att tömköra kan vara bra för att se hur hästen bär upp sig utan ryttarens påverkan. På töm kan du träna övergångar och även samla galoppen. Googla och se hur du ska spänna tömmarna bäst för att få en lätt inspänning och hjälpa hästen med formen. KG Svensson är ett namn du kan leta efter.
   
Ett par tips på övningar
  
Övergångar
Alla övergångar är bra, men framför allt trav-galopp-trav. I övergången upp till galopp ska hästen inte springa iväg utan lära sig att FATTA galopp. I övergången ner ska hästen hålla ihop och inte släppa isär sin kropp.  Du kan behöva hålla emot lite för att hjälpa hästen att inte gå iväg. Om övergångarna till trav blir för svåra kan du träna till skritt först. Var då väldigt tydlig med att det ska vara ett stopp ner till skritt och inte slängtrav mellan. Vid skrittövergångar lär sig hästen få stopp på sin kropp och då kan det vara lättare göra fina övergångar trav-galopp-trav. 
   
Förvänd galopp är stärkande
När hästen lärt sig förvänd galopp kan du sitta på en volt och växelvis fatta förvänd och rättvänd galopp på volten. Det är styrketräning. 
  
Minska volten i galopp
Först bara minska volten helt normalt, och sedan efterhand som det fungerar minska volten med lite tagen bakdel, det vill säga bakdelen på en volt lite innanför framdelen.
   
Räkna galoppsprång
Gör exempelvis små tempoväxlingar och räkna 10 galoppsprång lite framåt och 10 lite mer samlat. Det får dig att vara tydlig och inte ge för luddiga hjälper.
  
Lycka till!
Nina
  
PS. Klättring, att rida över bommar och att hoppa studsserier är klassiska sätt att stärka hästen.


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market