Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Så får du hästen bärig i galoppen

Hej!

Jag har precis börjat rida en frieser-/varmblodskorsning på sex år, som bär sig fint både i trav och i skritt. Han är lyhörd och går bra fram för skänken, positiv och otroligt arbetsvillig! Men det är galoppen som är "problemet". Hästen tar fattningarna bra, men sen känns det som att han inte riktigt vet vad han ska göra med benen och bryter av. Galopp ute funkar bra, det känns som att han känner att han får mer "plats" där och kan ta ut steget. Har du tips på stärkande och uppsamlande övningar?

Hälsningar,
Viktoria


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Jag har själv haft en frieser i träning och min uppfattning är att det tar lite tid för dem att orka bära sig i galopp. Ofta har de en uttrycksfull galopp med stora galoppsprång, lite hög nacke och låg rygg. Övningar i sig är bra, men inte om hästen använder sin kropp på fel sätt. Så det du ska tänka på när du tränar galopp är att försöka få en låg rund nacke så att manken och ryggen kan komma upp på hästen. Det är en förutsättning för att bakbenen ska kunna bli snabbare och det är ju det du vill för att kunna få bättre bärighet. Så i all träning (skritt, trav eller galopp) ska din häst gå med fin eftergift i nacken och lugna, bäriga gångarter.
  
Att tömköra kan vara bra för att se hur hästen bär upp sig utan ryttarens påverkan. På töm kan du träna övergångar och även samla galoppen. Googla och se hur du ska spänna tömmarna bäst för att få en lätt inspänning och hjälpa hästen med formen. KG Svensson är ett namn du kan leta efter.
   
Ett par tips på övningar
  
Övergångar
Alla övergångar är bra, men framför allt trav-galopp-trav. I övergången upp till galopp ska hästen inte springa iväg utan lära sig att FATTA galopp. I övergången ner ska hästen hålla ihop och inte släppa isär sin kropp.  Du kan behöva hålla emot lite för att hjälpa hästen att inte gå iväg. Om övergångarna till trav blir för svåra kan du träna till skritt först. Var då väldigt tydlig med att det ska vara ett stopp ner till skritt och inte slängtrav mellan. Vid skrittövergångar lär sig hästen få stopp på sin kropp och då kan det vara lättare göra fina övergångar trav-galopp-trav. 
   
Förvänd galopp är stärkande
När hästen lärt sig förvänd galopp kan du sitta på en volt och växelvis fatta förvänd och rättvänd galopp på volten. Det är styrketräning. 
  
Minska volten i galopp
Först bara minska volten helt normalt, och sedan efterhand som det fungerar minska volten med lite tagen bakdel, det vill säga bakdelen på en volt lite innanför framdelen.
   
Räkna galoppsprång
Gör exempelvis små tempoväxlingar och räkna 10 galoppsprång lite framåt och 10 lite mer samlat. Det får dig att vara tydlig och inte ge för luddiga hjälper.
  
Lycka till!
Nina
  
PS. Klättring, att rida över bommar och att hoppa studsserier är klassiska sätt att stärka hästen.


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.