Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Så ger du hästen gnista i arbetet


Publicerat: 2018-08-31

Min häst är en välutbildad dressyrvalack, som kan sitt arbete. Men ofta känner jag att han kan det lite för väl. Han blir en aning ”älgig”, lång och ”tråkig”. Omotiverad eller platt eller hur man ska säga.
  
Det är sällan han bjuder till så att jag märker att han tycker att det är roligt. Utan han gör det vi ber honom om. Det känns inte så kul, jag vill att han ska ha roligt. Vad kan jag göra för att motivera honom?
  
Jag rider varierat – ute, hoppar, markarbetar och dressyrtränar. Vi tävlar på MsvC-nivå just nu, på väg mot MsvB, men jag vet inte om han verkligen vill. Eller om han liksom bara hänger med för att jag ”kräver” det. Vad ska jag göra för att han ska få lite mer gnista i sin prestation?


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Jag bara älskar din fråga. En reflektion utanför boxen tycker jag. Att få hästen glad, stolt och motiverad är ju en av de viktigaste sakerna i ridningen. Inte bara för resultatets skull, utan framför allt för att det blir så mycket roligare då. Att ha en kommunikation där du och hästen samarbetar lyfter dressyrjobbet till en annan dimension.
De klassiska knepen med varierad ridning gör du redan. Så nu är det mer att jobba på den mentala biten, det vill säga att nå din häst i hjärnan.
Här är några saker du kan tänka på. En del är lättare att ändra, andra kräver lite mer rutin:
  
Rid korta, effektiva pass! Se till att hästen inte blir fysiskt helt slut. En häst som har gjort ett bra jobb och går in i stallet med gott humör är också mer positiv till jobb dagen efter.
  
Tjata inte. Vare sig det gäller övningar eller hjälpgivning. I övningarna – om hästen har helt eller delvis uppnått det du vill – avsluta och gå vidare. Ibland kanske du nöjer dig tidigare än det perfekta för att ett litet steg framåt flera gånger leder dig på rätt väg (Medan en envishet för det perfekta kan skapa panik och prestationsångest. Ja, hästar kan känna det, detta gör bara att du kommer längre från det du vill uppnå.).
Var noga i din hjälpgivning med att hästen är kvick. Kläm och häng inte. Då är det bättre att säga ifrån lite tydligt en gång än att tjata länge. Jämför med när du själv blir korrigerad. Om någon är tydlig ger det mer effekt än när någon lamt tjatar om och om igen.
  
Beröm mycket! Köp några nyttiga karameller och ha i fickan. Ge då och då exempelvis när du tränsar, har suttit upp och när hästen har gjort något bra. Man ska inte underskatta kraften i beröm. Att hästen tar kontakt med dig för beröm gör den lyhörd och intresserad av dig. Det gör det också lättare för dig att säga ifrån när något är fel. Du är en person eller ledare som styr både beröm och korrigering. Du är intressant och viktig. Observera dock att du inte vill ha ett tiggigt monster, så sätt ramar. 
  
Tänk på din egen attityd. Hästar är lyhörda för stämningar. Pröva att komma till stallet och ropa på din häst med ett glatt rop: "Hej Laban min älskling, hur mår du i dag?" Och så prövar du att komma till hästen med ont i magen och vara sur och bitter. Jag lovar att på sikt blir det stor skillnad på hästens sätt att bemöta dig.
Vissa dagar kanske inte hästen fäller fram öronen och är glad tillbaka. Det kanske har varit en dålig natt. Då klappar du hen på halsen och säger: "Hej du, det är okej att ha en dålig dag, jag lovar att hjälpa dig i form." Det låter ”goofy”, men det fungerar.
  
Detta ämne kan jag prata om i evigheter, för jag tror att det för mig har varit nyckeln till tio Grand Prix-utbildade och väldigt få behandlade hästar. Jag är inte den skickligaste, starkaste eller mest nitiska. Min grej är det mentala. Och det är en underskattad del i häst- och ryttarutbildning.
  
Lycka till!
Nina

 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet