Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Så får du en före detta travare att förstå skänkelhjälpen

Hej!

Jag ska ta över en travhäst som aktivt har tränat trav i fem år. Jag har själv ridit in honom och ridit en gång i veckan i två år. Han är fin och lugn i skritten, och har en grym framåtbjudning. Men i traven stressar han rejält och går nästan i passgång. Vi har galopperat några gånger i skogen men har inte haft tillgång till ridbana, förrän nu när jag kommer att äga honom.

Jag hade behövt hjälp med hur jag får skänkelhjälperna att funka utan att han stressar upp sig? De sitter ungefär inget alls, mer än att allt betyder framåt, hur mycket jag än försöker. Jag tror att han kommer bli en underbar ridhäst och jag skulle vilja göra rätt från början,nu när jag ska ha honom som ridhäst på heltid. Tack för svar!


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Jag tänker att det är väldigt viktigt att du är pedagogisk när du lär din häst skänkelhjälper. Tänk på att han inte känner till den världen.

Börja med att arbeta honom från marken. Känn att du kan backa, svänga och få start och stopp att fungera. Eventuellt kan du prova ta honom på en liten volt och flytta honom på liten cirkel runt dig med handen eller ett spö som sidförande skänkel.

Uppsuttet skulle jag börja mycket i skritt. Lugnt och tydligt för att han inte ska kunna "fly". Visa att skänkeln kan betyda gå åt sidan. Du kan även ta hjälp av någon från marken som upprepar samma jobb som du gjort från marken, men med skillnaden att du sitter på. Då kan hästen känna igen sig.

Beröm när han gör rätt och stanna upp, lugna och börja om när det blir fel, du får inte straffa hästen om det blir galet. Du behöver få honom att förstå vad du vill och då är det oerhört viktigt att vara lugn och klok. Ha gärna med något gott att ge som beröm. Du får självklart se till att han inte blir "tiggig", men det kan vara ett bra sätt att få honom positiv.

Eftersom han är en travhäst är han ju mer van att dra en vagn än att bära ryttare. Att bli ridhäst på heltid är säkert en omställning för honom. Lär honom trava avspänt, lugnt och balanserat. Då blir all annan inlärning också lättare.
  
Lycka till med din kamrat!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar