Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Sitsproblem: Hälen åker upp

Hej,
 
Jag är en före detta hoppryttare som har börjat satsa på dressyr för omväxlingens skull. Min häst går super i både dressyr och hoppning, men det finns ett problem och det är att jag drar upp innerskänkeln.

Jag har jättesvårt att få ner hälen, det funkar i början men sedan åker den upp igen. Jag blir arg på mig själv på grund av det och då känns det inte kul att rida dressyr.

Finns det något tips om hur jag kan göra för att få ner hälen bättre? Detta gäller bara hälen som är mot innersidan. Ytterskänkeln och den hälen är perfekt, så som jag vill ha det.

Vore jättetacksam för hjälp!
//Jenna


Nina Bengtssons svar:

Hej!

När vi ryttare ska rätta till vår sits är det viktigt att börja på rätt plats, sitsens centrum, det vill säga säte och mellandel. Jag tror att du sitter något snett i sadeln och därför får du detta problem. Be din instruktör att titta eller be någon att filma dig bakifrån för att kontrollera att du sitter rakt över hästen.

Var även noga med att ha hästen lätt för skänkeln. Det är lättare att korrigera sig själv om du inte behöver driva och inverka hela tiden.

När du rider ska du tänka dig att ditt inre ben blir långt och försöker nå marken. Känn stigbygeln under fotsulan och låt din fot vara tungt avspänd i stigbygeln. Det finns böcker om olika sätt att tänka som kan vara bra att hämta inspiration ur.

Har du en snäll häst är det jättebra träning att be någon longera dig och på så sätt ha sitsträning. Ha hästen inspänd och låt den trava lugnt. Du ska koncentrera dig enbart på att ha långa, avslappnade ben på BÅDA sidor av hästen.

Ge inte upp! Lycka till,
Nina BengtssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar