Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur få ordning på sitsen efter 20 års riduppehåll?

Hej,
  
Jag har börjat rida igen efter nästan 20 år. Huvudet minns det mesta men kroppen har glömt bort jättemycket. Jag har väldigt svårt att slappna av i höften och känner att skänklarna rör sig hit och dit. Händerna håller sig inte stadiga och jag har svårt att hålla pisken ovanpå mitt lår, den sticker rakt ut åt sidan. När jag kommer fram i arbetstrav eller i galopp tappar jag direkt stigbyglarna.
Jag försöker slappna av men jag vet inte vad som händer i kroppen i trav och i galopp? Lättridning går jättebra.
   
Sedan en fråga som jag inte vet om du kan svara på - men jag upplever att jag alltid får de mest utmanande hästarna till lektionen, samt att jag får jättelite kommentarer från läraren. Jag upplever att de andra får feedback hela tiden och jag väldigt lite. Jag är inte en person som vill påpeka sådana här saker, men jag känner mig lite förvirrad.
   
Tusen tack på förhand!


Nina Bengtssons svar:

Hej! Vad roligt att du är igång igen.
   
Först vill jag rekommendera alternativ träning. Ju mer kroppskontroll, styrka och bålstabilitet du har när du sätter dig på hästen desto bättre lyckas du också hålla din position i sadeln. Det gäller att ha en viss tonus i musklerna utan att vara spänd - att vara avspänd utan att vara slapp. Läste nyligen ett reportage på Hippson om karateträning som hjälp för sitsträning. Jag har visat den artikeln för en god vän som har svart bälte i karate och han säger att det finns en solklar koppling. Du kanske ska börja med karate. :-)
   
Tänk också på att i ditt vardagsliv träna på balans och kroppskontroll. Varför inte borsta tänderna på ett ben, hålla stadig bål och stadiga överarmar när du dammsuger, gå med bra hållning och tänka att du har en tryckknapp i naveln som du ska fästa i ryggraden (Fia Klarbrant har hjälpt till med de kloka sitstipsen).
Väl i ridningen kanske du kan be om en häst som är lätt att sitta på under en period. Det är ju de facto så att vissa hästar är lättare än andra.
    
Angående din andra fråga är det mycket riktigt svårt för mig att svara. Det kan vara så att du ur lärarnas synvinkel är starkare ryttare än dina kamrater och att du därför får klara dig mer själv? Som alltid kommer det ju tillbaka till kommunikation. Be om samtalstid med någon som är lugn och klok, och berätta hur du känner. Ni kan säkert hitta en lösning.
   
Tänk också på att ju fler timmar i sadeln du har desto mer utvecklas du. Jag vet inte hur ditt liv ser ut, om du har möjlighet kan du titta runt i ditt närområde om det finns något proffsstall du kan åka till och erbjuda din hjälp. I denna bransch är en hjälpande hand alltid välkommen och som kompensation kan du be om att få jogga någon välriden häst då och då.
   
Tänk utanför boxen och lycka till!
  
/Nina



OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina 



Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar