Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Sto som inte accepterar tygeltagen

Mitt femåriga sto har alltid, från att jag red in henne, haft svårt att acceptera att jag tar henne i munnen. Nu börjar jag få slut på idéer till hur jag ska få henne att samarbeta varje gång vi tränar tillsammans. För hälften av alla gånger är hon superkänslig och lyssnar fint till alla mina hjälper.
 
Hennes tänder är kollade flera gånger på kort tid, utan anmärkningar. Och jag använder en remontnosgrimma. Jag har provat mig fram bland bett, och det som fungerar bäst är ett ganska tjockt tvådelat.
Problemet kommer då jag gör halter eller förhållningar. Hon accepterar det inte, utan höjer sitt huvud, gapar och går sedan emot tygeln. När vi gör en halt vill hon "ha sista ordet", det vill säga hon tar alltid ett extra steg fast jag bett henne att stå stilla.
 
Jag tar förhållningar genom upprepade kramningar i tygeln och har en mjuk hand.
 
Hälsningar
/En som börjar ge upp


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Hästlivet är inte lätt. Och ston kan göra det extra besvärligt i vissa skeden. Ge inte upp. :)
 
Då du har kontrollerat hennes mun utgår jag från att problemet inte ligger där. Ta för vana att även träna henne på lina. Longera inspänd och tömkör för att hon ska vänja sig vid "munkontakt". Eventuellt bör du ha dubbel inspänning på tömmen. Det vill säga ta tömmen från din hand, genom ringen uppe på gjorden, genom bettringen och sedan tillbaka till gjorden. Är det en häst som vill gå högt med huvudet spänner du lågt på sidan, vill den dyka fäster du linan högt. På detta sätt kan du träna avsaktningar och halter utan att du sitter på.
 
Du kan också se hur hon använder sin kropp när hon gör övergångar. Titta efter om hon håller sig mjuk eller om hon spänner emot. Var noga med att inte stressa och jaga när du tömkör. Se till att hon lyssnar på dina signaler och blir hon nonchalant ska du vara tydlig - men akta dig för att anfalla henne. Hon ska ha en positiv upplevelse av jobbet!
 
I ridning är det viktigt att du är konsekvent. När hon går emot ska du försöka hålla kvar kontakten. Det kan vara så att du behöver mekanisk hjälp av till exempel en halsförlängare eller en graman. Var inte rädd för att prova. Hjälpmedel finns där för att vi ska använda dem, bara vi gör det klokt!
 
Du kan också, i ridningen, flytta henne lite åt sidan när du saktar av, eller lägga en liten volt och göra en övergång i den. Eller sakta av väldigt successivt och långsamt och vara noga med att så fort hon går emot rider du fram igen.
 
Här har du lite tips och idéer, ta nya tag och njut av våren!
  
Lycka till,
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar