Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Svår att ställa åt ena sidan

Hej!

Hur får jag min häst att bättre böja och ställa sig på volten? När jag försöker ställa honom inåt skjuter han istället in bogen och blir "tung". Finns det någon bra övning för att få bort detta? Han är styv främst åt ena sidan.

Tacksam för svar!


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Det vanligaste felet vi ryttare gör när en häst inte vill runda sig är att vi drar mer i innertygeln. Försök istället att koncentrera dig på att rida hästen ut mot yttertygeln. Ha en jämn kontakt på ytter tygel och driv framåt med ytter skänkel.

Inte förrän hästen bjuder ärligt på yttertygeln kan den ge efter på innersidan. Alla hästar (som jag träffat) har en "stelare" sida. Det går att jämföra med att vi är höger- eller vänsterhänta. De flesta hästar är starkare till höger. Allt arbete som läggs ner på rakriktning, så kallas det jobbet, måste ske i balans.

Om hästen har all vikt på sina framben kan den inte heller vara mjuk i sidorna. Halvhalter! Bli inte fixerad vid böjningen utan ta och mjukna på innertygeln och rid hästen fram mot ytter. Att arbeta växelvis med lite tagen bakdel är en övning som jag tycker fungerar jättebra.

Lycka till!
/NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar