Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Svårt få unghäst att hålla galoppen

Hej!
  
Jag har en unghäst som reds in som fyraåring. Hon blir fem i år. Hon är långlinjerad och 176 centimeter hög, men mest långa ben. Hon har stått hos unghästutbildare till och från i ett års tid. Men ett problem kvarstår - jag får henne inte att galoppera på bana utan att hon byter bak hela tiden och biter sig fast i "höger tygel".
  
Hon vill heller inte slappna av och gå i unghästform, utan blir stark och drar i mina armar och vill gå i en högre form. Jag vill inte ha dragkamp eftersom jag rider med mycket ben, säte och mjuk hand. Hästen hoppar fantastiskt bra både med och utan ryttare men väljer alltid att landa i vänster galopp - trots att det är mer lämpligt att välja höger.
  
Jag varierar arbetet med uteritter, jobb från marken och pass på banan. Men det går inte. "Alla" säger att hon behöver tid då hon växt mycket det senaste året. Men jag tycker att alla hästar ska kunna skritta, trava och galoppera utan problem på ridbanan. Det är en mycket positiv häst som vill lära. Hon är kollad av en duktig equiterapeut som inte hittar några fel på henne. Jag är inne på att kolla upp hela hästen trots att hon inte visar vare sig hältor eller "ömheter". Detta är verkligen min drömhäst och jag börjar tappa hoppet. Vad kan jag göra?

Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
När Ajax kom till mig var han dryga fem år och kunde inte galoppera i samma galopp på en långsida. Han bytte galopp i tid och otid och sprang i korsgalopp. Kanske en liten tröst. ;-)
  
Självklart kan det vara värt att låta en klok veterinär gå igenom hästen. Det är dock viktigt att veterinären inte "letar fel" på din häst utan gör en saklig undersökning. Jag är lite böjd att hålla med "alla", en så ung och stor häst som dessutom växer kan ha svårt att hitta sin balans.
  
Här kommer några konkreta tips:
# Tömkör. Lär henne att fatta höger och vänster galopp utan ryttare, på töm. Hon kanske inte ska gå i så kallad unghästform utan kanske behöver hjälp att hålla ihop sin stora kropp för att hitta balans. Då kan det vara bättre att jobba henne kortare pass i en mer mogen form.
  
# Ta ridhjälp. Du kan behöva hjälp av en dressyrryttare med stor erfarenhet, som kan sätta grunderna. Jag kan inte bedöma den hjälp du fått hittills, men det låter som att du behöver professionell hjälp.
  
# Låt henne inte dra i höger tygel. Även om du vill rida mjukt så kan du behöva säga till henne att det inte är okej att dra i tygeln. Jag brukar jämföra det med att lära en stor hund att inte dra i kopplet. Ett kort kvickt tygeltag som säger "dra inte" följs av mjuk stilla hand. Om hon ska kunna hålla balans i höger galopp måste hon kunna bära sig själv lika på båda tyglarna, både i skritt och i trav.
  
Om hon är din drömhäst tycker jag absolut INTE att du ska ge upp. Ni har så många år framför er - behöver du lägga ett år på att vänta på henne och få ordning på detta problem kommer det att vara ett minne blott när hon är sju. :-)
  
Lycka till!
Mvh Nina


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar