Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Svårt få unghäst att hålla galoppen

Hej!
  
Jag har en unghäst som reds in som fyraåring. Hon blir fem i år. Hon är långlinjerad och 176 centimeter hög, men mest långa ben. Hon har stått hos unghästutbildare till och från i ett års tid. Men ett problem kvarstår - jag får henne inte att galoppera på bana utan att hon byter bak hela tiden och biter sig fast i "höger tygel".
  
Hon vill heller inte slappna av och gå i unghästform, utan blir stark och drar i mina armar och vill gå i en högre form. Jag vill inte ha dragkamp eftersom jag rider med mycket ben, säte och mjuk hand. Hästen hoppar fantastiskt bra både med och utan ryttare men väljer alltid att landa i vänster galopp - trots att det är mer lämpligt att välja höger.
  
Jag varierar arbetet med uteritter, jobb från marken och pass på banan. Men det går inte. "Alla" säger att hon behöver tid då hon växt mycket det senaste året. Men jag tycker att alla hästar ska kunna skritta, trava och galoppera utan problem på ridbanan. Det är en mycket positiv häst som vill lära. Hon är kollad av en duktig equiterapeut som inte hittar några fel på henne. Jag är inne på att kolla upp hela hästen trots att hon inte visar vare sig hältor eller "ömheter". Detta är verkligen min drömhäst och jag börjar tappa hoppet. Vad kan jag göra?

Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
När Ajax kom till mig var han dryga fem år och kunde inte galoppera i samma galopp på en långsida. Han bytte galopp i tid och otid och sprang i korsgalopp. Kanske en liten tröst. ;-)
  
Självklart kan det vara värt att låta en klok veterinär gå igenom hästen. Det är dock viktigt att veterinären inte "letar fel" på din häst utan gör en saklig undersökning. Jag är lite böjd att hålla med "alla", en så ung och stor häst som dessutom växer kan ha svårt att hitta sin balans.
  
Här kommer några konkreta tips:
# Tömkör. Lär henne att fatta höger och vänster galopp utan ryttare, på töm. Hon kanske inte ska gå i så kallad unghästform utan kanske behöver hjälp att hålla ihop sin stora kropp för att hitta balans. Då kan det vara bättre att jobba henne kortare pass i en mer mogen form.
  
# Ta ridhjälp. Du kan behöva hjälp av en dressyrryttare med stor erfarenhet, som kan sätta grunderna. Jag kan inte bedöma den hjälp du fått hittills, men det låter som att du behöver professionell hjälp.
  
# Låt henne inte dra i höger tygel. Även om du vill rida mjukt så kan du behöva säga till henne att det inte är okej att dra i tygeln. Jag brukar jämföra det med att lära en stor hund att inte dra i kopplet. Ett kort kvickt tygeltag som säger "dra inte" följs av mjuk stilla hand. Om hon ska kunna hålla balans i höger galopp måste hon kunna bära sig själv lika på båda tyglarna, både i skritt och i trav.
  
Om hon är din drömhäst tycker jag absolut INTE att du ska ge upp. Ni har så många år framför er - behöver du lägga ett år på att vänta på henne och få ordning på detta problem kommer det att vara ett minne blott när hon är sju. :-)
  
Lycka till!
Mvh Nina


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.