Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Svårt med övergång mellan galopp och trav

Hej! Jag har nyss köpt en ponny som har gått upp till FEI, men han har väldigt svårt för övergångar från galopp till trav. Han saktar antingen av till skritt eller samlar galoppen, och om man är snabb med skänkeln direkt efter övergången fattar han samlad galopp igen. Han är väldigt känslig och gör övergången mellan galopp och skritt bara man släpper skänkeln och sträcker upp sig. Hur tycker du att man ska träna galopp till trav-övergångarna?

Nina Bengtssons svar:

Hej!

Övergångarna mellan galopp och trav är oftast de svåraste. Speciellt om du har en häst/ponny med mycket gång. Jag känner igen ditt problem, och tycker personligen att det oftast är lättare att fatta galopp från skritt och sakta av till skritt.

Det är väldigt viktigt att du lär din häst att vara avspänd i övergångarna. Tänk på att andas lugnt och inte klämma. Det kan vara bra att under en period koppla ihop övergången med ett ljud, antingen "ptroo" eller bara ett djupt och lugnt "oooh"-ljud. Sen handlar det mycket om tajming av hjälperna. Att du är snabb i din förhållning och mjuk i dina ben. Målet är att du bara ska kunna räta upp dig lite, då ska hästen veta att det är en övergång. Eftersom det handlar om känsla så blir instruktionerna lite luddiga.

Här kommer även lite konkreta tips på hur du kan träna:
1. Rid förvänd galopp på långsidan. Tänk lite sidvärts med ställning mot väggen och bakdelen en nyans innanför spåret. Koppla ihop ditt valda ljud med en mjuk förhållning på framför allt innertygeln, det vill säga höger galopp – höger tygel. Håll skänkeln avspänd och mjuk till att börja med så att hästen inte får för många signaler. Han måste själv komma på vad det är du vill att han ska göra. Beröm när han gör rätt.
2. Galoppera på en volt. Minska galoppen något så att du känner att ni har en bra balans. Flytta sedan bakdelen något utanför voltspåret och koppla ihop ditt ljud med en förhållning på framför allt inner tygel. Försök att vara så avspänd du kan. Blir det fel så straffa inte hästen. Gör bara om och om igen. Hästar vill göra rätt och förstå, så upprepar du övningen kommer han att börja söka efter vad du vill.
  
Lycka till!  
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar