Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Svårt med övergång mellan galopp och trav

Hej! Jag har nyss köpt en ponny som har gått upp till FEI, men han har väldigt svårt för övergångar från galopp till trav. Han saktar antingen av till skritt eller samlar galoppen, och om man är snabb med skänkeln direkt efter övergången fattar han samlad galopp igen. Han är väldigt känslig och gör övergången mellan galopp och skritt bara man släpper skänkeln och sträcker upp sig. Hur tycker du att man ska träna galopp till trav-övergångarna?

Nina Bengtssons svar:

Hej!

Övergångarna mellan galopp och trav är oftast de svåraste. Speciellt om du har en häst/ponny med mycket gång. Jag känner igen ditt problem, och tycker personligen att det oftast är lättare att fatta galopp från skritt och sakta av till skritt.

Det är väldigt viktigt att du lär din häst att vara avspänd i övergångarna. Tänk på att andas lugnt och inte klämma. Det kan vara bra att under en period koppla ihop övergången med ett ljud, antingen "ptroo" eller bara ett djupt och lugnt "oooh"-ljud. Sen handlar det mycket om tajming av hjälperna. Att du är snabb i din förhållning och mjuk i dina ben. Målet är att du bara ska kunna räta upp dig lite, då ska hästen veta att det är en övergång. Eftersom det handlar om känsla så blir instruktionerna lite luddiga.

Här kommer även lite konkreta tips på hur du kan träna:
1. Rid förvänd galopp på långsidan. Tänk lite sidvärts med ställning mot väggen och bakdelen en nyans innanför spåret. Koppla ihop ditt valda ljud med en mjuk förhållning på framför allt innertygeln, det vill säga höger galopp – höger tygel. Håll skänkeln avspänd och mjuk till att börja med så att hästen inte får för många signaler. Han måste själv komma på vad det är du vill att han ska göra. Beröm när han gör rätt.
2. Galoppera på en volt. Minska galoppen något så att du känner att ni har en bra balans. Flytta sedan bakdelen något utanför voltspåret och koppla ihop ditt ljud med en förhållning på framför allt inner tygel. Försök att vara så avspänd du kan. Blir det fel så straffa inte hästen. Gör bara om och om igen. Hästar vill göra rätt och förstå, så upprepar du övningen kommer han att börja söka efter vad du vill.
  
Lycka till!  
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.