Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur ska jag träna in galoppombyten?


Publicerat: 2008-06-23
Hej. Jag har ett 7-årigt sto som jag tävlar LA med och nu börjar det närma sig att lära både henne och mig galoppombyten. Hon är jätte stabil i sin förvända galopp och har lite problem med enkla byten, lyckas med två skritt steg men inte med ett. Finns det lite fler saker man kan träna på som "förebyggande" för galoppomyterna? Mvh Rebecca

Nina Bengtssons svar:

Här kommer några ord som är viktiga när du börjar öva galoppombyte: Eftergift, samling, elasticitet och snabb reaktion.

Eftergift - det är väldigt viktigt att hästen är rund i formen och galopperar gnm sin rygg om du ska lyckas med att lära hästen byta rent. Din uppgift är at kunna ha hästen väl eftergiven på tygeln i allt galopp jobb. Ökningar,samling,små volter och övergångar. Om hästen tar spjärn mot bettet redan i detta jobb kan du garanterat räkna med att den gör det när du försöker byta.

Samling - för att orka byta galopp på hjälpen och rent, (observera att jag talar inte om att kasta om hästen i en sväng), krävs en viss grundstyrka i galoppen. Hästen måste kunna "stutsa" på sina bakben. Oftast har hästar med en mindre och "pjångig" galopp lättare att lära sig byta än en häst med stora långsamma galoppsprång. Träna på att kunna samla galoppen och galoppera lite på stället. Du kan tex rida på en fyrkant och samla galoppen i hörnen och sen vända. Jag jobbar gärna med att lära piruettjobb samtidigt som jag börjar med byten. När hästen blir starkare i galoppen av pirruettjobbet blir det också lättare för den att byta galopp.

Elasticitet - det är lättare för hästen att byta om den har ett visst "gummiband" i kroppen. Att rida tempoväxlingar är ett bra sätt att tränna "gummibandet". Ett annat sätt är övergångar. Här kommer dina enkla byten in. Det viktiga i de enkla bytena är inte att det blir ett visst antal skrittsteg,det viktigaste är HUR hästen saktar av och HUR den fattar galopp. För att du ska kunna ha en fair chans när du börjar byta ska hästen kunna sakta av i god balans och fatta ny galopp på samma sätt. Om det blir 1 eller 4 skrittsteg har inte så stor betydelse.

Snabb reaktion - det är viktigt att hästen är reaktiv och snabb på hjälpen när du börjar byta. Även här är enkla byten en bra övning. När du gör avsaktningen i början var då noga med att hästen verkligen lyssnar på din förhållning. Om den är seg i sin reaktion kan du behöva renodla hjäperna och ta en rejäl förhållning utan att du klämmer för mycket med dina ben. Gå tillbaks i hästens utbildning och se till att handen fungerar som broms och skänkeln som gas.

Jag börjar alltid byta på en enkel diagonal. Jag vill ha en enkel linje där både jag och hästen känner oss trygga.

På vissa hästar kan man behöva förstärka bytes hjälpen med ett spö. Tänk då på att spöt ska vara i samma hand som du har galopp fram mot bytet. Det vill säga: Kommer du i höger galopp ska spöet vara i höger hand för att inverka på rätt sätt.

Det är viktigt att hästen är i god balans när den byter galopp. Annars kan den lätt bli spänd och börja springa iväg (ett vanligt problem).

Ta hjälp av någon som har rutin. Får du problem, be någon rutinerad ryttare att sitta upp.
Vänta inte för länge... börja byt med bra hjälp på marken.

Lycka till!

Nina

 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar