Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Hur tränar man upp hästens balans?


Publicerat: 2013-07-30
Hejsan, Jag undrar hur jag, som glad amatör, ska tänka och träna för att få en taktmässig trav? Jag antar att takten delvis beror på "balansen" hos ekipaget, har jag fel? Hur i så fall tränar vi upp balansen tillsammans? Och nu till överkursen: Jag har också hört det sägas att i ökad trav "ska hästen inte springa fortare utan ha samma takt" men jag förstår verkligen inte hur? Tacksam för svar! Mvh, Malin

Nina Bengtssons svar:

Balans är A och O i de flesta aktiviteter. Vare sig du är dressyrekipage, höjdhoppare, motorcrossförare eller gymnast. Jag är glad att du ser balansens betydelse. Rätt kroppskontroll och balans har betydelse för att hästen ska kunna röra sig så flott som möjligt men är också jätteviktigt för att den ska hålla sig frisk och vara mentalt avspänd. Tänk dig själv att åka skidor eller cykla utan balans, känslan är ganska obehaglig och man är mentalt på spänn och får svårt att koppla av, jag är helt övertygad att det samma gäller för hästen.

Hästar har olika balans i grunden. Ofta är det så att en mjuk ung häst med stor gång har lite svårare att hitta sin balans medan den lite styvare hästen har lättare med balans och svårare med smidighet.

Att hitta rätt balans handlar i huvudsak om att hästen ska bära på sina bakben. Hästen är ju av naturen byggd i framvikt och det är vår uppgift när vi tränar hästen att hjälpa den komma i jämvikt och bära upp på sina bakben.

Nedan följer några punkter att tänka på:

 

# träna på små steg. Hästen ska kunna trava med små, små steg utan att bryta av.

# halvhalter

# skänkelvikning växelvis för höger och vänster skänkel. Till exempel fram och tillbaka utmed en långsida. 

# små snabba korta tempoväxlingar. Öka, minska, öka, minska

# trava cavaletti som ligger lite ovan mark.

# klättra i lugnt stabilt tempo upp och ner

# gör överstrykning (det vill säga lätta fullt på tygeln ett kort ögonblick) då och då för att kontrollera självbärighet.

# all sidförflyttelse det vill säga öppna, sluta och förvänd öppna och sluta. Växla gärna mellan till exempel öppna och förvänd sluta. Bra för både smidighet och balans.

Att hitta rätt balans handlar till syvende och sist framför allt om tajming mellan framåtdrivande och förhållande hjälper. Gasar du för mycket eller bromsar för hårt får du balansproblem vare sig du rider, dansar, hoppar häck eller kör go cart.

Träna din känsla, titta på andra, se hur hästar använder sin kropp och analysera.

Lycka till!!

Nina 

Ps. Överkursen handlar om att få hästen att ta så stora svingande steg som möjligt, inte springa så fort som det går. Öka lite i taget, aktivera bakbenen, öka korta sträckor. En viss fartökning är lätt att få var dock aktsam så hästen inte bara springer.

 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar