Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Treåring som inte förstår skänkeln

Hej!

Min 3-åring går inte fram för skänkeln. Jag har tömkört honom sedan han var ett och ett halvt år, och han jobbar bra i rätt form. Nu har jag ridit honom i ett halvt år och det går jättebra, förutom att han inte förstår vad skänkeln är till för. Han svarar bara på röst och om man lägger pisken på baken. När jag rider ut har jag aldrig pisk med mig och då går han fram med smackning och skänkel. Jag kan få upp honom i trav med bara skänkel men om jag vill ha honom i ett bättre tempo svarar han inte. Galopp tar han på kommando och smackning.

I början försökte jag trycka hårdare och hårdare med skänkeln tills jag blev blå, utan respons. Sedan började jag använda pisk som han ju är van med från tömkörningen. Det blev en enorm skillnad. Hur får jag honom att förstå? Jag har inte provat att rida med sporrar, är det för tidigt?

Mvh,
Christina


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Jag tycker att det är tidigt med sporrar, men svarar han inte upp så är det bättre att prova sporrar än att du sitter och klämmer. När du tränar att han ska ta skänkeln, var noga med att du är snabb i skänkeln och kickar till istället för att "klämdriva". Rid ut mycket och ta sällskap med någon som han kan följa så att du inte behöver driva. Min erfarenhet är att det brukar ge sig efterhand som hästen blir äldre, starkare och får "mer mil i benen".

Lycka till!
/NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar