Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Unghäst som bara kan fatta den ena galoppen

Hej! Jag har ett treårigt sto efter Zuidenwind. Hon är en väldigt ambitiös och framåt häst, som hela tiden försöker sitt yttersta. Dock kan jag inte få henne att fatta höger galopp vid ridning. Hon fattar gärna vänster vid longering också, det är lite 50/50 vilken galopp hon tar där.
Hon är ganska liten och har inte så stor galopp (7,5 poäng på treårstest) och verkar inte alls tycka det är jobbigt att galoppera i vänster, trots att det då blir förvänd för henne. Har helt slut på idéer på hur jag ska göra.
  
Är jättetacksam för svar! :)

Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Din fråga är ett vanligt problem med unga hästar. Det är ibland som att de inte förstår att de kan galoppera både i höger och i vänster galopp.

Börja med att kontrollera att röstkommando fungerar. Vid exempelvis longering ska hästen lyhört fatta galopp när du ger kommando GALOPP. Du behöver den extra hjälpen i fattningen under ryttare.
Den unga hästen har oftast inte den styrka och balans som krävs för att göra en balanserad fattning, därför kan man behöva låta hästen öka farten något in i galoppen. Tanken är att du ska smacka, driva och använda röstkommando när hästen sätter ner sitt inre framben. Då blir det naturligt för hästen att fatta rätt galopp.
  
Jag har diskuterat frågan med min unghästberidare Sandra Englund och hon föredrar att göra fattningen in i ett hörn - så att hästen har stöd och hon naturligt får en liten svängande effekt vid fattningen.
Det handlar om att hitta en känsla som ryttare så att du kan lära hästen. Om hjälpen kommer i fel moment är det omöjligt för hästen att fatta rätt.
  
Kvarstår problemet skulle jag, om hästen är konstaterat frisk, be någon rutinerad ryttare om hjälp. Om hästen har fått göra den svåra fattningen några gånger brukar det underlätta.
  
Lycka till!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar