Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Unghäst som ofta går i korsgalopp


Publicerat: 2007-12-05

Hej,

Jag har en fyraåring som har en stor, obalanserad galopp. Han går ofta i korsgalopp (ren vid fattningen men byter sedan bak), vid longering fattar han ofta korsgalopp. När jag galopperar längre sträckor ute så blir han trött och försöker byta galopp vilket ofta resulterar i korsgalopp. Hur tränar man bäst för att få en mer balanserad galopp? Är tömkörning och longering bra?

MVH
Helena


Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Det finns inga genvägar för att få en starkare unghäst. Tid och "mil i benen" är det som till slut gör skillnaden.

Enligt min erfarenhet är det svårt att tömköra i galopp om hästen är så obalanserad som du beskriver, men pröva gärna. Var noga med att du stöttar upp hästen på yttertygeln. Om hästen slår om, nöj dig då om du får några få galoppsprång rätt och fortsätt jobba med övergångar i skritt och trav. När hästen blir starkare i de andra gångarterna kommer den också att orka mer i galoppen.
 
Jag rekommenderar inte att du longerar för att träna galoppen. Du har vid longering för dålig möjlighet att hjälpa hästen med sin balans.
 
Vid ridning är det viktigare att hästen är avspänd än att du försöker tvinga den att galoppera. Det gäller att vara iskall som ryttare så att inte hästen blir spänd och "rädd" för det som är svårt (i detta fall galoppen).
När du galopperar, börja med raka linjer och bryt av innan hörnet. Var inte för ivrig utan bygg upp hästens galoppsjälvförtroende :) successivt.

Ett bra lösgörande jobb i skritt och trav ger bättre förutsättningar för galoppen. Träna också på att få korrekta galoppfattningar. Det finns ett gammalt ordspråk som säger: "Sådan fattning - sådan galopp." Gör en fin fattning, galoppera en liten bit och bryt sedan av. Repetera!

Lycka till!
Nina
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar