Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Unghäst som ofta går i korsgalopp

Hej,

Jag har en fyraåring som har en stor, obalanserad galopp. Han går ofta i korsgalopp (ren vid fattningen men byter sedan bak), vid longering fattar han ofta korsgalopp. När jag galopperar längre sträckor ute så blir han trött och försöker byta galopp vilket ofta resulterar i korsgalopp. Hur tränar man bäst för att få en mer balanserad galopp? Är tömkörning och longering bra?

MVH
Helena


Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Det finns inga genvägar för att få en starkare unghäst. Tid och "mil i benen" är det som till slut gör skillnaden.

Enligt min erfarenhet är det svårt att tömköra i galopp om hästen är så obalanserad som du beskriver, men pröva gärna. Var noga med att du stöttar upp hästen på yttertygeln. Om hästen slår om, nöj dig då om du får några få galoppsprång rätt och fortsätt jobba med övergångar i skritt och trav. När hästen blir starkare i de andra gångarterna kommer den också att orka mer i galoppen.
 
Jag rekommenderar inte att du longerar för att träna galoppen. Du har vid longering för dålig möjlighet att hjälpa hästen med sin balans.
 
Vid ridning är det viktigare att hästen är avspänd än att du försöker tvinga den att galoppera. Det gäller att vara iskall som ryttare så att inte hästen blir spänd och "rädd" för det som är svårt (i detta fall galoppen).
När du galopperar, börja med raka linjer och bryt av innan hörnet. Var inte för ivrig utan bygg upp hästens galoppsjälvförtroende :) successivt.

Ett bra lösgörande jobb i skritt och trav ger bättre förutsättningar för galoppen. Träna också på att få korrekta galoppfattningar. Det finns ett gammalt ordspråk som säger: "Sådan fattning - sådan galopp." Gör en fin fattning, galoppera en liten bit och bryt sedan av. Repetera!

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar