Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Unghäst med stora rörelser som trampar sig själv


Publicerat: 2013-02-05
Hej,
  
Jag har en unghäst vars bakben har ett större rörelsemönster än frambenen, vilket resulterar i att hon trampar sig själv i nästan varje steg. Det har fungerat "i det dagliga livet" men när jag har börjat träna henne är hon rädd för att bjuda framåt. Finns det något sätt som jag kan träna henne på? Vad ska jag ge henne för skydd (har använt boots)? Till saken hör väl även att korset har varit högre än manken, men under det senaste året har hon vuxit till att bli mer proportionerlig.
   
Tacksam för svar!

Nina Bengtssons svar:

Hej!
   
Till att börja med tycker jag att det är klokt att hjälpa din häst med boots och skydd fram. Jag skulle inte sätta skydd bak då det kan stimulera större bakbensrörelser, och det vill du ju inte ha. ;-)

 

Några ledord för dig i ditt jobb med din häst är:
1. AVSPÄNDHET
2. SMÅ STEG
3. SJÄLVBÄRIGHET

 

1. Avspändhet är jätteviktigt, för oftast blir rörliga bakben ännu rörligare med spänning. Det går faktiskt att lära sin häst att slappna av i jobbet både vad gäller ridning och arbetet från mark. Ajax var i unga år en häst som kunde gå igång och bli väldigt het. När han kom i det tillståndet på träning kunde jag göra halt, klappa och prata med honom tills han tog ett djupt andetag - och sedan var han lugn igen.

  
2. Nästa steg är att träna små steg ... fyndigt. :-) Det gäller att i möjligaste mån lära hästen att genom avspändhet och god balans kunna ta mindre steg. Gör mycket övergångar, "lufsa" runt i lite slapp trav. Träna på att hon ska kunna flytta sig och bakdelen både till höger och vänster, så att hästen hittar andra vägar att nyttja sina bakben än att bara skotta på rakt under sig. Beroende på ålder och vilket sätt hästen har stora kliv bak kan det hjälpa att börja trampa den. Det lär hästen att vinkla sitt bäcken och ta små steg.

  
3. För att frambenen ska hinna undan behöver din häst träna på bärkraft (det vill säga att bakbenen bär) och inte på skjutkraft. Många halvhalter och övergångar i alla gångarter hjälper hästen att hitta en teknik där den vinklar sitt bäcken, vilket gör det lättare för den att få plats. Ju mer hästen växer i sig och blir "klar" i sin kropp desto lättare blir det också att balansera sig rätt.

 

Lycka till!
Nina
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar