Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Utbildningstakt vs. hållbarhet


Publicerat: 2009-12-15

Hej!
 
Jag har en fyraårig D-ponny som jag haft i tre månader. Han blev inriden i januari 2008. Hästen är otroligt lättlärd och snäll, men ganska framtung. När jag fick honom kunde han bara trava och galoppera, nu gör han skänkelvikningar, öppnor och framdelsvändningar. På tre månader kan han alla  de rörelserna.
Jag har hört om flera dressyrhästar som har utbildats snabbt och sedan har gått sönder innan de blivit kanske åtta år. Om han forsätter att utbildas så här snabbt, finns det risk för att han kommer att gå sönder?


Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Jag tycker att din fråga är väldigt intressant och högaktuell i dessa tider. Enligt min erfarenhet kan vi ryttare lära hästarna många tekniska "trick" och olika rörelser ganska tidigt. Så länge hästen är glad, positiv och har självförtroende är det inget problem. Det som sliter på den unga hästen är ridtid, högt tempo i obalans och spänning. Låt oss ta en punkt i taget, även om de självklart hänger ihop.
 
RIDTID - det vill säga hur länge vi rider. Ett bra arbetspass behöver inte vara långt. Om vi räknar med ordentlig framskrittning och avskrittning kan ett bra ridpass vara allt från 30 till 45 minuter. Visst är det vanligt att vi rider längre, men min uppfattning är att kan vi ha hästen lydig för hjälperna kan vi minimera den "slitagetid" vi behöver ha på våra hästar. Jag är alltid noga med att hästarna ska svara på de hjälper jag ger.
Jag är också noga med att inte repetera övningarna flera gånger. Gör hästen en rörelse bra, då nöjer jag mig där. Till exempel om jag lär in galoppombyten. Får jag ett eller två byten som jag tycker är okej gör jag inte fler den dagen, utan fortsätter nästa dag. På så sätt minimerar jag "slitagetiden" samt undviker att rida för länge i ett läge där hästen är spänd (det skapas lätt spänningar i hästen när den ska lära sig nytt).
Dock är det viktigt att hästarna får röra sig mycket vid sidan av det arbetspass vi rider, det vill säga gå i hage, skrittas ut, skrittmaskin och så vidare. Eller varför inte göra det till en vana att ta en halvtimmes promenad med hästen förutom ridpasset. Då får ju även ryttaren välbehövlig motion. :)
  
HÖGT TEMPO I OBALANS - Att lära hästen att gå i balans med "små" steg är också en sak som ökar hållbarheten. Hästen behöver inte trava som en miljon varje dag, hela ridpasset. Vare sig det är en av mina unghästar eller min Grand Prix häst Ajax har jag flest jogging- och teknikträningsdagar under en arbetsvecka. Vissa pass ber jag självklart till exempel Ajax att tävlingstrava, men aldrig mer än två dagar i rad och inte långa stunder.
Även på tävling joggar jag fram ordentligt innan jag lägger i "turbon". ;)
Unghästarna får röra sig på det sätt de bjuder upp till. Jag har inte unghästar som vinner Breeder's, men kan med viss stolthet säga att jag aldrig har behövt behandla en fyra- till sexåring i lederna för inflamation. I den långa och svåra processen att utbilda hållbara Grand Prix-hästar är jag övertygad om att det är viktigt.
 
SPÄNNING - Både när vi ber hästen röra sig det största och vackraste den kan, och när vi lär den nya rörelser, skapas det en viss spänning. Att jobba länge i den spänningen innebär att hästen blir trött och när kroppen blir trött sliter arbetet mer på hästen. Alla ryttare har en skyldighet att lära sig läsa sin häst. Att alltid kunna gå tillbaka till ett avspänt läge är minst lika viktigt som att rida hästen i rätt form.
 
Att vara en ambitiös ryttare kan ibland bli missriktat. Vi nöter och tjatar i vår iver att få allt så bra som möjligt idag, istället för att se långsiktigt och ta den tid som hästen behöver.
Fortsätt du att lära din häst rörelser, men se upp för de fällor jag nämnt ovan.
 
Lycka till!  
Nina
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar