Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Utbildningstakt vs. hållbarhet

Hej!
 
Jag har en fyraårig D-ponny som jag haft i tre månader. Han blev inriden i januari 2008. Hästen är otroligt lättlärd och snäll, men ganska framtung. När jag fick honom kunde han bara trava och galoppera, nu gör han skänkelvikningar, öppnor och framdelsvändningar. På tre månader kan han alla  de rörelserna.
Jag har hört om flera dressyrhästar som har utbildats snabbt och sedan har gått sönder innan de blivit kanske åtta år. Om han forsätter att utbildas så här snabbt, finns det risk för att han kommer att gå sönder?


Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Jag tycker att din fråga är väldigt intressant och högaktuell i dessa tider. Enligt min erfarenhet kan vi ryttare lära hästarna många tekniska "trick" och olika rörelser ganska tidigt. Så länge hästen är glad, positiv och har självförtroende är det inget problem. Det som sliter på den unga hästen är ridtid, högt tempo i obalans och spänning. Låt oss ta en punkt i taget, även om de självklart hänger ihop.
 
RIDTID - det vill säga hur länge vi rider. Ett bra arbetspass behöver inte vara långt. Om vi räknar med ordentlig framskrittning och avskrittning kan ett bra ridpass vara allt från 30 till 45 minuter. Visst är det vanligt att vi rider längre, men min uppfattning är att kan vi ha hästen lydig för hjälperna kan vi minimera den "slitagetid" vi behöver ha på våra hästar. Jag är alltid noga med att hästarna ska svara på de hjälper jag ger.
Jag är också noga med att inte repetera övningarna flera gånger. Gör hästen en rörelse bra, då nöjer jag mig där. Till exempel om jag lär in galoppombyten. Får jag ett eller två byten som jag tycker är okej gör jag inte fler den dagen, utan fortsätter nästa dag. På så sätt minimerar jag "slitagetiden" samt undviker att rida för länge i ett läge där hästen är spänd (det skapas lätt spänningar i hästen när den ska lära sig nytt).
Dock är det viktigt att hästarna får röra sig mycket vid sidan av det arbetspass vi rider, det vill säga gå i hage, skrittas ut, skrittmaskin och så vidare. Eller varför inte göra det till en vana att ta en halvtimmes promenad med hästen förutom ridpasset. Då får ju även ryttaren välbehövlig motion. :)
  
HÖGT TEMPO I OBALANS - Att lära hästen att gå i balans med "små" steg är också en sak som ökar hållbarheten. Hästen behöver inte trava som en miljon varje dag, hela ridpasset. Vare sig det är en av mina unghästar eller min Grand Prix häst Ajax har jag flest jogging- och teknikträningsdagar under en arbetsvecka. Vissa pass ber jag självklart till exempel Ajax att tävlingstrava, men aldrig mer än två dagar i rad och inte långa stunder.
Även på tävling joggar jag fram ordentligt innan jag lägger i "turbon". ;)
Unghästarna får röra sig på det sätt de bjuder upp till. Jag har inte unghästar som vinner Breeder's, men kan med viss stolthet säga att jag aldrig har behövt behandla en fyra- till sexåring i lederna för inflamation. I den långa och svåra processen att utbilda hållbara Grand Prix-hästar är jag övertygad om att det är viktigt.
 
SPÄNNING - Både när vi ber hästen röra sig det största och vackraste den kan, och när vi lär den nya rörelser, skapas det en viss spänning. Att jobba länge i den spänningen innebär att hästen blir trött och när kroppen blir trött sliter arbetet mer på hästen. Alla ryttare har en skyldighet att lära sig läsa sin häst. Att alltid kunna gå tillbaka till ett avspänt läge är minst lika viktigt som att rida hästen i rätt form.
 
Att vara en ambitiös ryttare kan ibland bli missriktat. Vi nöter och tjatar i vår iver att få allt så bra som möjligt idag, istället för att se långsiktigt och ta den tid som hästen behöver.
Fortsätt du att lära din häst rörelser, men se upp för de fällor jag nämnt ovan.
 
Lycka till!  
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market