Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Vad är schvung?

Jag har alltid funderat på det här med schvung, kan du förklara det? Jag fattar inte riktigt hur man uppnår det och vad det är. Det ingår ju i utbildningsskalan. Kan alla hästar få fram en schvung eller hur funkar det? Och hur ska man tänka när man tränar just detta?
  
Mvh Karin

Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Den fråga du ställer är intressant och kräver att jag tänker efter kring hur jag ska förklara något som sitter i min ryggmärg, men som jag sällan sätter ord på. Som Kyra brukar säga: "Det är svårt att förklara hur jordgubbssylt smakar, det behöver upplevas."
  
När hästen förflyttar sig framåt använder den sina bakben både till att skjuta på och bära upp. Det kallas för skjutkraft och bärkraft. Schvung är när hästen använder mer och mer bärkraft, det vill säga när hoven stannar mer bestämt och en längre stund i marken och hästen bär upp sin kropp i stället för att endast "skotta på" framåt. Utvecklar du schvungen kan du i förlängningen rida passage (så har du en vink om vilken känsla du ska söka).
  
Vissa hästar har fin schvung av naturen och för andra är det svårare. En häst med en lite trippig och snabb fotförflyttning kan behöva hjälp av ryttaren för att hitta schvung, medan vissa andra hästar "schvungar" (tror inte detta ord finns men skriver så för att vara tydlig med vad jag menar) för mycket och kan bli svåra att påverka i stället.
  
Låt oss då utgå ifrån att du har en häst med snabba fötter som av naturen har svårt att hitta schvung... Först gäller det att vissa kriterier är uppfyllda:

# du ska kunna rida din häst i en jämn takt.

# hästen ska kunna gå med mjuk kontakt på bettet. (Här vill jag inte skriva stöd då jag då blir orolig att stöd förväxlas med "hänga i handen", hästen ska gå självbärigt med lätt och mjuk kontakt.)

# hästen ska vara lösgjord och rakriktad, det vill säga mjuk och smidig från mun till bakhovar och lika mjuk i båda sidor. Liksidighet är svårt att hålla perfekt hela tiden, men det är något vi ryttare alltid ska sträva efter för att minska slitaget på våra hästar.
  
För att sedan lära hästen att använda sin bärkraft mer och mer gäller det att som ryttare utveckla en förmåga att använda framåtdrivande och förhållande hjälper i samverkan. Det går inte att hålla i och sparka på! Då får du bara en tung häst som hänger i handen och inte bär sig själv.
Snarare ska du vara kvick med förhållningar och lätta av samt driva till lite och sen vara mjuk i skänkeln. När du driver till vill många hästar av naturen springa framåt - då kommer handen och säger "nej, jag menar inte spring fortare, jag menar ta i mer med dina bakben" och sedan mjuknar du för att upprepa proceduren igen. Kvicka övergångar mellan skritt och trav, samt många snabba halvhalter, är övningar som hjälper till.  
När du sedan hittar mer schvung på träning gäller det att inte bli för ivrig. Hästen behöver tid att bli stark och orka bära upp sig.

De flesta hästar kan lära sig att gå med schvung, dock inte alla. Jag har haft en elevhäst som startade Intermediere 1 och som aldrig lärde sig - det gäller då att inte tjata för mycket utan låta den hästen vara bra på det som den är bra på. Dock krävs det en skicklig och rutinerad ryttare för att avgöra när man ska ge upp och inte.
  
I mitt stall har jag nu en perfekt "schvungmaskin". Det är Josephine Nachemson-Ekwalls Bechamel. Bechamel kan springa runt med små trippiga ponnysteg, men tar du som ryttare en korrekt halvhalt så kan han "schvunga" upp sin kropp som en världshäst. Jag önskar att alla ryttare som inte har smakat på hur schvung känns kunde få rida på Bechamel, men...
  
Kloka ord är: Sök och du ska finna! Det vill säga pyssla och leta och en dag kanske det händer. Som alltid - ta hjälp. Det är lättare för en grön ryttare om hästen vet vad den ska göra.
  
Lycka till!
/NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market