Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Vad är schvung?

Jag har alltid funderat på det här med schvung, kan du förklara det? Jag fattar inte riktigt hur man uppnår det och vad det är. Det ingår ju i utbildningsskalan. Kan alla hästar få fram en schvung eller hur funkar det? Och hur ska man tänka när man tränar just detta?
  
Mvh Karin

Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Den fråga du ställer är intressant och kräver att jag tänker efter kring hur jag ska förklara något som sitter i min ryggmärg, men som jag sällan sätter ord på. Som Kyra brukar säga: "Det är svårt att förklara hur jordgubbssylt smakar, det behöver upplevas."
  
När hästen förflyttar sig framåt använder den sina bakben både till att skjuta på och bära upp. Det kallas för skjutkraft och bärkraft. Schvung är när hästen använder mer och mer bärkraft, det vill säga när hoven stannar mer bestämt och en längre stund i marken och hästen bär upp sin kropp i stället för att endast "skotta på" framåt. Utvecklar du schvungen kan du i förlängningen rida passage (så har du en vink om vilken känsla du ska söka).
  
Vissa hästar har fin schvung av naturen och för andra är det svårare. En häst med en lite trippig och snabb fotförflyttning kan behöva hjälp av ryttaren för att hitta schvung, medan vissa andra hästar "schvungar" (tror inte detta ord finns men skriver så för att vara tydlig med vad jag menar) för mycket och kan bli svåra att påverka i stället.
  
Låt oss då utgå ifrån att du har en häst med snabba fötter som av naturen har svårt att hitta schvung... Först gäller det att vissa kriterier är uppfyllda:

# du ska kunna rida din häst i en jämn takt.

# hästen ska kunna gå med mjuk kontakt på bettet. (Här vill jag inte skriva stöd då jag då blir orolig att stöd förväxlas med "hänga i handen", hästen ska gå självbärigt med lätt och mjuk kontakt.)

# hästen ska vara lösgjord och rakriktad, det vill säga mjuk och smidig från mun till bakhovar och lika mjuk i båda sidor. Liksidighet är svårt att hålla perfekt hela tiden, men det är något vi ryttare alltid ska sträva efter för att minska slitaget på våra hästar.
  
För att sedan lära hästen att använda sin bärkraft mer och mer gäller det att som ryttare utveckla en förmåga att använda framåtdrivande och förhållande hjälper i samverkan. Det går inte att hålla i och sparka på! Då får du bara en tung häst som hänger i handen och inte bär sig själv.
Snarare ska du vara kvick med förhållningar och lätta av samt driva till lite och sen vara mjuk i skänkeln. När du driver till vill många hästar av naturen springa framåt - då kommer handen och säger "nej, jag menar inte spring fortare, jag menar ta i mer med dina bakben" och sedan mjuknar du för att upprepa proceduren igen. Kvicka övergångar mellan skritt och trav, samt många snabba halvhalter, är övningar som hjälper till.  
När du sedan hittar mer schvung på träning gäller det att inte bli för ivrig. Hästen behöver tid att bli stark och orka bära upp sig.

De flesta hästar kan lära sig att gå med schvung, dock inte alla. Jag har haft en elevhäst som startade Intermediere 1 och som aldrig lärde sig - det gäller då att inte tjata för mycket utan låta den hästen vara bra på det som den är bra på. Dock krävs det en skicklig och rutinerad ryttare för att avgöra när man ska ge upp och inte.
  
I mitt stall har jag nu en perfekt "schvungmaskin". Det är Josephine Nachemson-Ekwalls Bechamel. Bechamel kan springa runt med små trippiga ponnysteg, men tar du som ryttare en korrekt halvhalt så kan han "schvunga" upp sin kropp som en världshäst. Jag önskar att alla ryttare som inte har smakat på hur schvung känns kunde få rida på Bechamel, men...
  
Kloka ord är: Sök och du ska finna! Det vill säga pyssla och leta och en dag kanske det händer. Som alltid - ta hjälp. Det är lättare för en grön ryttare om hästen vet vad den ska göra.
  
Lycka till!
/NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.