Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Vad betyder det att hästen "går på bogarna"?

Vad betyder ”går på bogarna”? Jag tränar för en tränare som inte, på ett pedagogiskt sätt, har lyckats förklara för mig vad det betyder när min häst ”går på bogarna”. Jag förstår att det har att göra med att hästen går i framvikt, eller? Kan du hjälpa mig att definiera detta?

Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Jag börjar med lite allmän information. När hästen står opåverkad rätt upp och ner har den cirka 60 procent av sin vikt på frambenen. För att minska slitaget på hästen vill vi försöka få den att gå mer i jämnvikt. Det vill säga förflytta sin tyngdpunkt bakåt och bära mer vikt på bakbenen. Vissa moderna hästar, till exempel Tinne Vilhelmson Silfvéns Don Auriello, står av naturen mer i "uppförsbacke" och dressyraveln i dag strävar efter hästar med en av naturen lätt framdel (se bland annat hingsten Furst William).
  
Att hästen går på bogarna är ett uttryck för att ryttaren inte lyckats förflytta tyngdpunkten bakåt utan fortfarande har huvuddelen av vikten på frambenen. I vissa fall syns det tydligt, men i andra fall kan det vara svårt att se. Dock är det (med rutin) relativt lätt att känna. Hästen som går på bogarna blir ofta stummare i sin gång, hänger i handen och är hårdare i sin rygg. Det gäller att få en känsla av lätthet i framdelen när du rider, mjuka vinklade bakben som bär upp är också ett önskemål.
  
Som alla uttryck inom ridning finns det alltid människor som svänger sig med dessa. Bakom lodplan, balanstrav och på bogarna är några sådana uttryck. Var noga med att skapa din egen uppfattning och tänk på att känslan betyder mycket i ridningen. Basövningar för att få hästen att bära mer är bland annat övergångar, små kvicka tempoväxlingar och halvhalter.
  
Hoppas allt känns tydigare?
Mvh Nina


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market