Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Vad innebär egentligen "låg form"?

Snälla, ta och beskriv hur hästen går i låg form. Ser dagligen hästar som går med nosen bakom lodplan, och att även vissa instruktörer, inte bara "ryttare" påstår att då går hästen i låg form. Har fått lära mig att nacken ska vara högsta punkt och att nosen alltid ska vara något framför lodplan, oavsett hur lågt hästen har sitt huvud. Gäller detta ej numera...?

Tack,
Katrin


Nina Bengtssons svar:

Ja du, där tog du upp en het potatis. Det har varit mycket debatt om hästens form de senaste åren. Jag ska ge dig min personliga åsikt.

När hästen går i så kallad låg form är det inte viktigast var nacke och nos är placerad utan hur hästen brukar sin kropp. Om nosen är något bakom lodplanet men hästen går i god balans, "svingar" i ryggen, bär sig och är aktiv i sina bakben är det att föredra framför det omvända, det vill säga stel rygg,framstupa sidoläge men nosen i lodplan.

Jag anser att det är viktigt att vi inte stirrar oss blinda på nosens placering utan lär oss se helheten. På vilket sätt behöver denna individ gå i detta nu för att bruka sig bäst, det vill säga vara harmonisk, mjuk, spänstig och slita minimalt på sig själv? Det kan enligt min mening vara ok med nosen bakom lodplanet, dock får hästen aldrig vara bakom hand (tygeln) eller bakom skänkeln. Det du!! :-)

Hoppas du förstår vad jag menar.

Mvh,
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar