Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Valack vars galopp blir fyrtaktig och loj

Hej!

Jag har en valack som har haft problem med korsgalopper vilket jag nu äntligen har fått bukt med, men ett problem kvarstår. Han arbetar inte ordentligt i galoppen och den blir inte riktigt tretaktig utan stötig och väldigt loj.

Han tycker säkert att det är en bekväm galopp att gå i men det är ju inte rätt. Jag vill få den rundare och mer "arbetsam" men vet inte hur jag ska göra.

Jag försöker få honom att gå ordentligt framåt men så fort jag försöker ta tillbaka hamnar han där igen. Har du några tips på vad jag ska göra?

Tacksam för svar!

Hälsningar,
Jenny


Nina Bengtssons svar:

Hej Jenny!

Det låter som om din häst behöver mer gymnastik i arbetsgalopp och samlad galopp. Det är viktigt att du tänker "små" snabba galoppsprång när du samlar så att han inte kan komma in i fyrtakt. Du ska få en känsla av att han kan "studsa" lite på sina bakben (får dock inte bli spänd).

För att sätta honom i arbete på båda sina bakben skulle jag arbeta mycket sidvärts i galopp. Till exempel öppna och sluta på långsidan (Ibland sägs det att man inte ska rida med bakdelen innanför för då får man hästen på två spår. Men lita på din förmåga att känna när du rider sluta och när han är rakriktad).

Sluta på långsidan och på volt är bästa sättet att få hästarna att samla sig med mjukhet, balans och spänst enligt min erfarenhet. Långa skänkelvikningar och slutor snett igenom är också bra. Dessutom är självklart mycket övergångar och fattningar viktiga att göra.

Peta lite på bakbenen med spöet och skäll inte på honom om han skulle sparka till eller sprattla. Vilken reaktion som helst är bättre än ingen reaktion alls. Du vill ju att han ska leda ingång sina bakben och sin ländrygg.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Nina BengtssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar