Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Varför funkar sluta bara åt ena hållet?

Hejsan Nina!

Jag har två hästar och två problem. Den ena hästen går väldigt fint och lätt sluta för höger skänkel och tycker det är kul och spännande då detta är något nytt för henne. Men för vänster skänkel går det inte alls fast jag försöker allt jag kan och använder spö men hon förstår verkligen inte vad jag menar... Hur ska jag göra??

Problem nummer två är med den andra hästen som går ganska bra förvänd men förstår inte galoppombyte. Och det är ju helt förståeligt, men grejen är att när jag hoppar honom så rättar han sin galopp några meter efter hindrena om han landat i fel galopp och han är bara 7 år och inte alls mycket hoppad! Så det är ganska förbryllande.. Har du en aning om hur eller varför?

Kram Anisette


Nina Bengtssons svar:

Hej!

a/
Ibland kan det vara väldigt stor skillnad just i slutor på de olika sidorna. Och min erfarenhet är att ju mer vi slår,klämmer och pressar ju mer motstånd får vi. Jag försöker se det som att jag ska lära hästen att använda sin kropp på ett visst sätt. Så det första jag måste göra är att få hästen att vilja försöka  - att vara med mig i hjärnan - att vara psykiskt lösgjord. Nästa steg är att hästen förstår HUR den ska göra.
För att inte göra det för svårt delar jag upp slutan i olika delar. T ex jobbar jag ett tag endast med att hästen ska ta min ytter skänkel och ta in bakdelen (typ förvänd öppna), sen kan jag ta en stund med att träna att hästen ska kunna böjja sig i bålen men behöver inte ta med bakdelen. När jag sen försöker sätta ihop detta gör jag det på långsidan och bara ngra steg i taget. 3 steg sluta, en bit rakt fram, 3 steg sluta, en bit rakt fram.
Jag kan oxå träna på en volt och rida med tagen bakdel och där försöka få böjning och mjukhet i innersidan

b/
Hästar vill av naturen inte tappa balansen och när du hoppar har hästen så myckett frihet att ta hand om sig själv att han väljer att byta för att hitta en god balans. Skillnaden är att i dressyr vill vi att hästen ska byta på en viss signal vi ger. Och då gäller samma sak som för din andra häst. Du måste lära hästen hur den ska göra. Just galoppombyte kan vara svårt om ryttaren inte har rutin så ev behöver du rid hjälp av ngn som har lärt häst byta galopp tidigare.
Det är känsligt med galopp ombyte då hästar kan byte rent (samtidigt fram och bak) eller orent ( före eller efter hjälpen med fram eller bakbenen). Om en orutinerad ryttare "lär" hästen byta orent kan det vara mkt svårt att lära om.

Lycka till, NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market