Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Varför tar bensinen slut inne på tävlingsbanan?

Snälla hjälp mig!!!
 
Min D-ponny har tävlat ganska mycket med sin förra ägare och i ganska höga klasser. Allt började med att jag fick honom. Innan jag fick honom så hade han varit halt ett tag så han tyckte att det var kul att komma ut och tävla. Det gick jättebra och vi fick många placeringar.
 
Men nu har han tröttnat igen. Så på alla framridingar går han precis som jag vill och är verkligen framåt både i skritt, trav och galopp. Sen när jag rider in på banan och de blåser i visselpipan då "tar all bensin slut". Han blir totalt skänkeldöv och lyssnar ingenting alls! Sen går jag ut på framridningen igen och då är han lika pigg och glad som vanligt.
 
Detta är ett väldigt stort problem för mig. För han är en väldigt fin och duktig ponny egentligen och har gått höga klasser innan. Det är precis som att han vet att det är tävling och att han inte vill då.
  
Tacksam för svar!
MVH, Mimmi 13 år

Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Jag tror att ditt problem är ganska vanligt. På ett sätt handlar ju dressyr om lydnad och fostran. När vi blir utelämnade till att det är hästens vilja som styr, då har vårt ledarskap gått förlorat. Samtidigt måste ju hästen vilja om det ska bli riktigt bra, det vill säga du kan inte tvinga hästen att jobba utan du måste inspirera och fostra hästen så att den lyder.
I vissa lägen kanske man som ryttare ska backa av. Till exempel om din ponny är 23 år och har tävlat hela sitt liv. Då kanske han/hon kan få slippa tävla om han/hon inte tycker att det är roligt längre. Det kände jag med min första GP-häst Chalan. När han var 16 år kom jag till en brytpunkt där jag antingen skulle gå på honom en massa för att ta ett kliv mot högre procent,  eller nöja mig med det vi haft och låta honom göra andra saker. Jag valde att pensionera honom som familjehäst hos goda vänner, där han fick byta i serier på stubbåkern och piaffera om han ville - på väg hem till stallet efter en uteritt.
 
Vi bör alltså börja med att ställa hos frågan: Ska vi pressa vidare?
När vi har tagit det beslutet handlar det framför allt om att renodla hjälperna. Din häst måste bli kvickare på dina hjälper och mer reaktiv. När du kickar till med skänkeln inne på banan måste din ponny reagera. Du kan aldrig skrämma ponnyn till reaktion utan du måste vara snabbare än snabb själv. En biljon kvicka övergångar och tempoväxlingar gör jobbet. Var noga med att inte klämma med lår, säte och vad. Sitt "lätt" på hästen så att du inte försöker att trycka fram den. Hästen måste gå av sig själv hemma för att kunna gå av sig själv på banan.
 
Du kan också träna på att tävla. Till exempel rida med på programridningar och där prata med domaren innan så att du när din ponny känns trög kan galoppera iväg i full fart längs en långsida, så att ponnyn lär sig att inte lägga av. Eller ha spö med in på banan, men då måste du vara noga med att hästen verkligen blir känsligare för skänkeln så att den inte blir trög när du tar bort spöet igen.
  
Lycka till med att få en glad och pigg tävlingsponny! 
/NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market