Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Varför vill inte den fyraårige friesern gå fram?

Hej!
 
Jag hjälper till och rider en frieser häst på fyra år, som är väldigt trög. Han bjuder inte framåt. Både skritt, trav och galopp känns väldigt segt. Kan det bero på konditionen? Fel kost? Jag har både spö och sporrar men det hjälper knappt. Han är väldigt svår att få fram i traven.
 
Har du några knep? Hästen är väldigt mjuk i munnen och har lätt för att gå i form i skritten, men inte i traven. Han blir också ÄNNU segare när han går i form, nästan som slowmotion. Är det fel att spöa honom så att han går framåt? Det är väldigt frustrerande och jobbigt för mig.
 
Hur ofta bör man rida en fyraåring? Hur länge? Och hur hårt? Tacksam för svar!!!

Nina Bengtssons svar:

Hej!
 
Jag börjar med att svara på frågorna på slutet. Jag rider mina fyraåringar fyra dagar i veckan i cirka 30 minuter. Sedan har jag en eller två dagar där jag antingen tömkör eller rider ut. Jag tycker att fyraåringen fortfarande är i en uppbyggnadsfas och därför är jag lyhörd för hur mycket jobb de tål. Jag kan inte ge dig några regler, utan du måste träna dig på att läsa din häst (det gäller att kunna skilja på ungdomstrots och trött kropp).
 
Angående dina första frågor så kan självklart kondition och kost påverka hästens vilja att gå fram. De blir dock inte så sega som du säger av det. Titta på din häst. Springer den i hagen? Kan den busa till det när den kommer ut? Om du ser att den gör det, då finns ju den piggheten i hästen.
 
Det handlar minst lika mycket om fostran och utbildning. Du ska lära hästen att vara kvick på hjälperna och att vara reaktiv. Det hjälper inte att "spöa" honom. Framåtbjudning är 50 procent kropp men också 50 procent psyke och vilja. Så om hästen inte vill gå kan du slå hur mycket som helst, den kommer bara att bli trögare och trögare.
 
Jag har inte så stor erfarenhet av frieserhästar, men jag har dock fått en bild av att de kan ha svårt att gå genom ryggen.
 
Mina råd till dig är:
- Var kvick som en kobra i hjälperna.
- Beröm och prata med din häst mycket. Uppmuntra hästen.
- Rid ut och lek på lätt tygel, det vill säga hästen behöver inte gå i form hela tiden.
- När du tycker att du är mjuk i handen, mjukna då lite till.
- Tömkör och longera med låg nacke och i rund form, så att hästen lär sig att bjuda framåt även när han går i form. Hästen måste lära sig att släppa rörelsen genom ryggen.
- Rid framåt i låg form. Försök att lära hästen att vara glad och kvick.
- Tänk på att när du behöver säga till lite extra med skänkeln till exempel, gör det då blixsnabbt och slappna sedan av.
- Ta hjälp!
 
Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar