Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Vi får taktfel i skritten

Hej!

Jag har en 5-åring som har mycket goda gångarter, genomgående 8:or och ibland till och med 9:or. Skritten har tidigare varit den bästa gångarten hos henne.
Vi har dock problem i skritten när vi kommer in på banan under tävlingar. Hon är väldigt på och vi får således alltid taktfel i skritten, eller som bäst blir den okej. Detta är synd på en häst som under visning vid hand till och med har haft en 9:a på skritten. Det drar ner ett gångartsbetyg som när hon inte är så på tårna brukar vara en 8:a.

När vi skrittar ut eller när hon vet att det bara är träning skrittar hon bra. Hon har gått LA på 70 procent och är mycket lättlärd, kanske till och med för lyhörd ibland.
Hur kan jag träna detta eller är det bara att fortsätta och hoppas att hon dämpar sig på banan?

/Jenny


Nina Bengtssons svar:

Hej!

Som jag uppfattar dig är problemet att hon har bråttom. Bättre med det problemet än en passartad skritt till exempel. Jag tycker att du ska träna henne i skritt med kontakt till tygeln. Lägg henne riktigt låg och träna på att ligga intill med skänkeln. Sen tränar du små volter och lite sidvärts fram och tillbaka. Om du på träning kan få henne mer på hjälperna, kan du förhoppningsvis även påverka henne på tävling. Åk gärna iväg och träna under tävlingsmässiga förhållanden. Då kan du svänga eller flytta henne när hon spänner till. Var inte för brydd, det ger sig med mer rutin. Viktigt att du inte blir irriterad och skapar spänning i henne.

Lycka till!
/NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar
"Våga ställa krav under igångsättningen av hästen"
Nina Bengtsson svarar