Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Så får du ordning på galopparbetet


Hej! Jag och min medryttarhäst har nyligen börjat tävla lätta klasser i dressyr. Resultaten har väl varit helt okej, men vi får alltid avdrag på galoppdelen av programmet, då han bryter av jättelätt. Han är även allmänt svår att "få igång" i galoppen, och jag får ofta jobba så att svetten rinner för att han ska hålla den. Har du några tips om hur jag kan få galoppen att rulla bättre? Tack på förhand!

Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
Det är svårt för mig att svara på ditt problem, då jag inte riktigt förstår varför galoppen blir tung. Tar hästen stora galoppsprång, blir den stel eller nonchalant? Skälen kan vara många.
Några saker är allmänt viktiga när du jobbar med galopp. Börja med dem och se om det gör någon skillnad:
   
* Hästen måste vara reaktiv och fatta för lätta hjälper. Träna mycket galoppfattningar. Gärna från skritt då många hästar har bättre balans då. Känn att du har hästen känslig och lite kvick i sina fötter innan fattning. Ge en kvick och tydlig hjälp. Förstärk eventuellt skänkeln med hjälp av ett spö. Det finns ett talesätt som säger – "sådan fattning, sådan galopp".
  
* Galoppera korta bitar. Det är bättre att ha trummig, energisk galopp en kort bit och sedan göra om, än att galoppen självdör.
  
* Longera och tömkör, och lär hästen att fatta på kommando. Ett kort, tydligt "gaalopp" är ett exempel på kommando. När hästen lärt sig det kan du använda det även i ridningen.
  
Hoppas dessa tips kan göra en skillnad för dig.
  
Lycka till! NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?


Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket


Hanna Borg svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar


Emelie Brolin svarar

Häst som slarvar i språnget och springer iväg 


Helena Persson svarar

Lindade ben kan hjälpa äldre häst


Hanna Borg svarar

Viktigt att vara konsekvent när du lär hästen att bjuda framåt


Emelie Brolin svarar

Plan för konvalescens av häst med pålagringar


Lié Numar Rosendahl svarar

"Tränar aldrig omhoppning hemma"


Helena Persson svararGalleriet på Hippson Market