Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"

Hej! Jag är medryttare på en sjuårig PRE-valack, han kan inte så mycket men gör framsteg varje dag. Problemet vi har är galoppen, han gör fattningarna jättebra men så fort han kommer i gång krullar han ihop sig och galopperar jättefort.
  
Han har problem med att spåra i alla gångarter, men i galoppen är han så svag att han nästan välter på kortsidorna. Jag tycker det är så otäckt att jag inte galopperar honom just nu.
  
Hur ska jag göra för att stärka honom utan att riskera att någon skadar sig? Han blir lätt "rusig" även i traven, men det är mer hanterbart. Unghästar har jag fått lära mig att man ska rida på bra framåt när de tappar balansen. Men det känns som att om jag gör det på honom så kommer han att välta.
    
Tack på förhand!


Nina Bengtssons svar:

Hej!
  
För mig är det inte självklart att ryttaren ska gasa på en häst med dålig balans. Jag brukar jämföra hästutbildning med att gå på danskurs. Först måste du lära dig stegen i lugn och ro, när det känns tryggt kan du sätta upp tempot. Jag tror att ett övertempo i obalanserat läge bara skapar spänning och slitage.
  
Just nu tycker jag du ska prioritera två saker:

  1. Hitta en bra balans i traven. Du skriver att han har bråttom även i trav. Träna att rida en lite "skruttig" trav med små steg där han avspänt ska kunna trava med samma steglängd och takt tills du ber honom att ändra tempo. Gör övergångar trav–skritt och känn att han väntar och sätter i gång utan att skjuta i väg.
    Din häst ska lära sig att bära på sina bakben för att få bättre balans, min rekommendation är att gå ner i gångart och se till att det fungerar där till 100 procent innan du ger dig på galoppen. Du kan se den långsamma traven som utfallsträning på gymmet för din häst.
    Var noga med att hästen hela tiden är lätt för benen i "skrutt-traven", och att du har en mjuk och fin eftergift i nacke och mun.
  1. Ta hjälp eller om du kan själv – tömkör i galoppen. Tänk dock på att vara noga med att hästen inte får rusa. Meningen med tömkörningen är ju att han ska känna sig tryggare i galopp och inte rusa och få panik.
    Ta upprepade förhållningar på yttertömmen och försök hjälpa din häst att hitta balansen. Galoppera hellre korta bitar flera gånger än ett långt pass där han tappar balans på slutet. Min erfarenhet är att hästar ganska fort lär sig att balansera sig.
    Styrkan för att galoppera i kort galopp tar längre tid att bygga upp, men tekniken att galoppera balanserat korta bitar går fortare. Tänk på att även hästen tycker att det är obehagligt att springa runt i obalans.

Lycka till!
NinaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Nina Bengtsson:

Nina Bengtsson


Nina Bengtsson är en av Sveriges bästa ryttare och har segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, nationellt och internationellt. Hon är dessutom B-tränare och examinerad beridare. 

Läs mer om Nina här! 
Ninas hemsida: DressageByNina Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.