Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Dressyr


Tävlingsstoppet ger tid till optimal förberedelse


Publicerat: 2020-05-05

Hej! Jag känner mig lite vilsen med min plan för mig och min häst nu när alla tävlingar är inställda. Vad har du för råd att ge, hur ska man tänka i träningen?

Innan har man ju haft tävlingarna som delmål, men nu är jag helt "lost" med vad jag ska träna på. Hur lägger du upp en plan för varje häst, även utan tävlingarna som delmål på vägen?

Jag behöver verkligen tips för att hitta tråden, nu när hela tävlingssäsongen är satt på paus. Vi tävlar i vanliga fall på Lätt A-nivå, hade tänkt debutera Medelsvår C till sommaren. Hur ska jag tänka?


Emelie Brolins svar:

Hej!

Jag kan verkligen relatera till mig själv när det gäller den här frågan. I början kände jag att tävlingsstoppet inte borde förändra något eftersom hästarna ska kunna det de ska ändå, de följer ändå en plan och man skulle kanske debutera en högre klass nästa år oavsett. Då vet man vilka saker man behöver träna på.
Men när tiden har gått har jag också känt mig mindre och mindre motiverad. Annars har ju tävlingarna bestämt lite vad jag ska träna på när och hur jag ska förbereda mig, vilken känsla jag ska ha med respektive häst liksom. Jag har verkligen haft en dipp när det gäller motivationen nu när man inte har haft ”kniven mot strupen” på samma sätt. Vi kom alla ur en vinter där vardagen i princip är densamma hela tiden, och såg fram emot att komma ut och tävla med allt vad det innebär.

Jag har tävlat i princip flera helger i månaden sedan jag var elva år gammal, det är klart att man känner sig lite vilsen när det plötsligt blir ett tävlingsstopp på det här sättet. Det jag tänker är extra viktigt nu är att boka in fler träningar, så att man kan stämma av formen tillsammans med sin tränare. Under tävlingssäsongen kanske man inte tränar lika ofta, på grund av tidsbrist och på grund av att hästen går tävlingar och behöver vila mellan dem. Men nu är det viktigare än någonsin att faktiskt ha satta träningsdagar och att man tillsammans med sin tränare lägger upp en planering.

Då får du också bekräftat av tränaren vad du behöver göra mer eller mindre av, du kan rida program för att checka av, eller delar ur program. Jag tror att det här kan vara positivt ur många aspekter, men kanske framför allt att fler hinner förbereda sig ännu bättre inför när tävlingarna drar i gång igen.
Skulle du ha debuterat Medelsvår C till sommaren, träna som att det kommer att bli så. Se till att du kan programmet, träna på de svåra grejerna och på att de verkligen sitter. Det är ganska ofta jag hör de som säger att de ska debutera i en viss klass, men en vecka innan det är dags kan de inte ens programmet. Nu har vi chansen att verkligen förbereda oss optimalt. Detta är ett ypperligt tillfälle att se till att man har alla bitar på plats, utan att känna tävlingshetsen hela tiden.
  
Lycka till!
Emelie
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Emelie Brolin:

Emelie Brolin


Är en av Sveriges bästa dressyrryttare. Hon har utbildat hästar och tävlar upp till Grand Prix, hon är en uppskattad tränare samt driver tillsammans med sin familj anrika Brolöten. Dessutom är hon tävlingsledare i dressyr för Falsterbo Horse Show. Följ Emelie på hennes blogg, via Agria, här.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Hanna Borg svarar
Vad gäller vid köp via en förmedlare
Eva Johansson svarar
Ta hjälp av en jurist när det blir tvist vid hästköp
Eva Johansson svarar
Träningstävla så likt tävling som möjligt
Victoria Almgren svarar
Svullna ben över natten – linda eller inte?
Hanna Borg svarar
Varför får hästen ödem?
Hanna Borg svarar
Hur tänka kring tillskott med örter och kryddor?
Eva Dahlström svarar
Forskning som styrker effekten av kylbehandling?
Hanna Borg svarar
Häst som attackerar – vad göra?
Jenny Yngvesson svarar
Jäst – samma för människa som för häst?
Eva Dahlström svarar